Peștii ar putea conduce vehicule. Un studiu pe cât se poate de serios

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Studiul arată gradul de inteligență
Studiul arată gradul de inteligență

Peştii din specia caras auriu sunt capabili să conducă un vehicul, afirmă o echipă de cercetători israelieni într-un studiu despre capacitatea acestor vieţuitoare de a se adapta pentru a se orienta într-un mediu terestru, informează AFP.

Într-un studiu ce va fi publicat în ediţia din februarie a revistei ştiinţifice Behavioural Brain Research, care a fost analizat de oameni de ştiinţă independenţi, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Beer Şeva, cel mai mare oraş din deşertul Negev din sudul Israelului, au creat un dispozitiv ce permite unui caras auriu care înoată într-un acvariu, plasat la rândul său pe o platformă rulantă robotizată, să se deplaseze.

Cercetătorii israelieni au ataşat camere de filmat care urmăreau mişcările peştelui şi care erau conectate la un computer ce ghida vehiculul. Atunci când carasul auriu se deplasa spre partea frontală a acvariului, vehiculul mergea înainte, iar atunci când peştele rămânea în partea din spate a acvariului, vehiculul rămânea imobil, au precizat autorii studiului. Ei au publicat pe internet şi o înregistrare video prezentând un "vehicul condus de un peşte".

Precizie de chirurg. Sud-coreenii au construit un braț de robot care poate folosi penseta

Pentru a-şi rafina cercetarea, savanţii israelieni au plasat apoi o ţintă în faţa vehiculului. Când carasul auriu reuşea să atingă ţinta, el primea în acvariul său o cantitate de 0,002 grame de granule alimentare pe post de recompensă, precizează autorii acestui studiu finanţat din fonduri publice şi care a respectat protocolul local în ceea ce priveşte drepturile animalelor.

După câteva zile, peştele a reuşit să atingă ţinta fără să se rătăcească, "indiferent de punctul său de plecare" şi "evitând "pistele înfundate", au precizat autorii israelieni, care au ajuns la concluzia că peştele caras auriu are "capacitatea de a-şi transfera reprezentarea spaţială şi abilităţile de navigaţie într-un mediu terestru, care este complet diferit de al său".

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience