Peste 40 de rachete antigrindină trase în două zile pentru protecţia culturilor agricole

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pexels, Peter Fazekas
Foto: pexels, Peter Fazekas

Potrivit şefului Direcţie Agricole Vrancea, sistemul antigrindină protejează atât culturile, cât și livezile sau podgoriile.

Peste 40 de rachete antigrindină au fost trase în numai două zile pentru dislocarea grindinei şi protecţia culturilor agricole, la acest moment fiind operative toate cele 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, potrivit directorului Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ion Marin.

"Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II are toate cele 20 de puncte de lansare antigrindină prevăzute în studiul de fezabilitate funcţionale, dintre care 12 în judeţul Vrancea şi opt în judeţul Galaţi. Până la această dată, au avut loc două intervenţii, una pe 23 aprilie, când au fost trase 26 de rachete şi cealaltă pe 25 aprilie, când s-au tras 16 rachete. Din discuţiile cu fermierii şi primarii din zonă, din 2015, de când am intrat în activitate, s-a simţit o protecţie mai mare a suprafeţelor agricole în faţa dezastrelor naturale cauzate de căderile de grindină", a declarat Ion Marin.

Potrivit şefului Direcţie Agricole Vrancea, Ticu Costandache, sistemul antigrindină protejează atât culturile de viţă de vie, cât şi pe cele de legume, grâu, porumb sau livezi.

"Dacă până în 2015 aveam, de exemplu, peste cinci - şase mii de hectare de viţă de vie efectuate în procent de 40-50%, poate chiar mai mult, în anii următori pagubele au fost mult mai mici, atât ca suprafaţă, cât şi ca procent. Dar sistemul antigrindină protejează şi celelalte culturi, începând de la cultura mare, până la legume şi livezi, suprafaţa afectată înainte de a fi funcţionale punctele de lansar antigrindină fiind undeva la 30 - 40.000 de hectare din totalul culturilor agricole din judeţul Vrancea", a spus Ticu Costandache.

Suprafaţa agricolă a judeţului Vrancea este de aproximativ 248.000 de hectare. Un punct de lansare poate proteja până la 12.000 de hectare, gradul de combatere a acestui fenomen şi de protecţie a culturilor cu ajutorul rachetelor antigrindină fiind cuprins între 75 şi 80%. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel