Peste 1.600 de carduri de sănătate, blocate la CJAS Buzău. Orientarea religioasă se află printre motivele refuzului

Autorul articolului: Sonia Baciu | Dată: 09 aug 2023, 19:04 | Categorie: Social
Peste 1.600 de carduri de sănătate, blocate la CJAS Buzău. FOTO: Radio DC News
Peste 1.600 de carduri de sănătate, blocate la CJAS Buzău. FOTO: Radio DC News

Motivele religioase, dar și cele de conștiință, au determinat peste 1.500 de buzoieni să refuze ridicarea cardurilor de sănătate.

Peste 1.600 de carduri de sănătate nu au fost ridicate de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău, majoritatea dintre ele fiind din motive care țin de orientare religioasă sau de conștiință, transmite Agerpres.

Potrivit sursei menționate, în baza datelor CJAS Buzău, numărul celor care refuză cardurile de sănătate, dar solicită adeverințe care să le asigure accesul la serviciile de sănătate este în continuă creștere în ultimii ani.

La nivelul anului 2023, în jur de 1.600 de carduri figurează ca fiind blocate, cele mai multe dintre ele ca urmare a refuzului beneficiarilor pe motive ce ţin de orientările religioase.

”La nivelul CJAS Buzău sunt în evidenţă 1.622 carduri naţionale de asigurări de sănătate blocate.

Au fost eliberate adeverinţe de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul de sănătate pentru motive religioase, astfel:  în anul 2020 - 1.717 adeverinţe cu o valabilitate de 3 luni fiecare (o persoană a beneficiat de maxim 4 astfel de adeverinţe într-un an);  în anul 2021 - 1.729 adeverinţe; în anul 2022 - 1.781 adeverinţe; în anul 2023 (până în prezent) - 1.106 adeverinţe”, se arată într-un răspuns al CJAS Buzău pentru Agerpres.

Refuzul cardurilor nu are impact asupra drepturilor asiguraților

Refuzul cardurilor de sănătate nu se răsfrânge asupra drepturilor pe care beneficiarii le au, astfel că serviciile medicale de care au nevoie pot fi validate în baza adeverinţelor eliberate de CJAS.

”Refuzul cardului şi utilizarea adeverinţei de asigurat care înlocuieşte cardul de sănătate nu are impact asupra derulării actului medical, pacientul dovedindu-şi calitatea de asigurat prin prezentarea adeverinţei prin care dovedeşte refuzul primirii cardului de sănătate.

Furnizorii care acordă servicii pacienţilor beneficiari ai acestor adeverinţe vor valida serviciile medicale efectuate prin înregistrarea respectivei adeverinţe”, informează CJAS Buzău.

Vezi și: Boala apei de fântână, o realitate în Buzău. Avertisment de la DSP

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience