Peso Pluma, câștigător al premiilor VMA, amenințat de cartelurile mexicane de droguri

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Peso Pluma
Peso Pluma

O serie de concerte din Statele Unite ale cântărețul și compozitorul mexican Peso Pluma au fost amânate săptămâna aceasta, după ce se pare că amenințările scrise au fost emise de un important cartel al drogurilor din Mexic. Autoritățile au declarat că investighează credibilitatea amenințărilor, care au fost scrise pe bannere și afișate public în orașul de frontieră Tijuana.

Ticketmaster și Live Nation au declarat că spectacolele lui Peso Pluma programate de joi până duminică, în Milwaukee, Chicago, Indianapolis și Birmingham, au fost reprogramate pentru mai târziu în această toamnă; spectacolele sale vor fi reluate pe 30 septembrie în Chula Vista, California. Un reprezentant al Peso Pluma nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la schimbările de program.

Cântărețul, care a cântat marți seară la MTV Video Music Awards, se află în mijlocul turneului său nord-american Doble P Tour, în urma lansării celui de-al treilea album al său, "Génesis", care a contribuit la o creștere internațională a ceea ce este cunoscut în Statele Unite sub denumirea generică de "muzică regională mexicană". Albumul a ajuns pe locul 3 în topul Billboard la lansarea sa din iunie și a adunat sute de milioane de difuzări digitale.

Peso Pluma - care s-a născut Hassan Emilio Kabande Laija și al cărui nume de scenă se traduce prin "Categoria Pană" - este specializat în corridos tumbados, o formă modernă a cântecelor din luma traficanților mexicani de droguri cunoscute sub numele de narcocorridos, care combină stiluri regionale mexicane precum ranchera, norteño, banda și mariachi cu influențe din rap-ul american și latin.

Marți dimineață, trei bannere amenințătoare, sau narcomantas, au fost observate în diferite zone din Tijuana. Mesajele, scrise cu litere mari și roșii, erau adresate lui Peso Pluma, care urmează să concerteze în oraș pe 14 octombrie.

"Aceasta este pentru tine, Peso Pluma", scria în spaniolă pe unul dintre bannere. "Abțineți-vă de la a apărea pe 14 octombrie. Pentru că va fi ultima ta prezentare".

Bannerul era semnat cu inițialele Cartel Jalisco Nueva Generación, sau Cartelul Jalisco Noua Generație, unul dintre cele mai puternice și brutale carteluri din Mexic și un rival important al Cartelului Sinaloa. Cartelul a transmis că artistul va suporta consecințe pentru că a fost "lipsit de respect și a avut gura mare".

Peso Pluma i-a înfuriat pe cei din Cartelul Jalisco Nueva Generation din cauza melodiei ”Siempre Pensientes” (Mereu pregătit) în care îl preaslăvește pe El Chapo Guzman.

Edgar Mendoza, un procuror de stat din Baja, California, a declarat presei locale că o persoană a fost reținută sub acuzația de trafic de droguri și terorism după ce a fost găsită în apropierea unuia dintre bannere.

Primarul orașului Tijuana, Montserrat Caballero, care locuiește în cartierul general militar, a declarat inițial că deschide o investigație în timp ce securitatea concertelor va fi sporită. Până vineri după-amiază, biletele pentru concertul de luna viitoare al trupei Peso Pluma, care va avea loc acolo, erau încă în vânzare.

Cu toate acestea, marți, Caballero a declarat într-un interviu radiofonic că artiști precum Peso Pluma ar fi putut atrage atenția cartelurilor cu versurile lor. "Să fim clari: în cântecele lor vorbesc despre activitatea criminală și, prin urmare, ar trebui să cunoască riscul și consecințele", a declarat Caballero pentru Azucena Uresti, gazda Radio Fórmula, într-un interviu telefonic.

Ea a adăugat că anularea sau nu a concertului de către autorități va depinde de faptul dacă narcotraficanții sau oamenii obișnuiți sunt autorii bannerelor. Caballero, care face parte din partidul de guvernământ Morena, s-a mutat în sediul militar al Batalionului 28 de Infanterie după ce una dintre gărzile sale de corp a fost victima unui atac armat și a declarat că este ținta crimei organizate pentru confiscarea armelor.

Și alți muzicieni mexicani au atras atenția asupra riscurilor genului. Natanael Cano, care este considerat un pionier al corridos tumbados, s-a oprit recent în mijlocul unui cântec în timpul unui concert în Sonora, remarcând că "va fi ucis". Versurile cântecului "Cuerno Azulado" fac aluzie la afacerile cu droguri și la potențiala implicare a guvernului, inclusiv o replică despre care se presupune că este o referire la Joaquín Guzmán Loera, lordul drogurilor cunoscut sub numele de El Chapo.

Narcomantas au fost folosite de mult timp de carteluri și de crima organizată pentru a lăsa mesaje publice pentru autorități, rivali sau pentru comunitate în general. Popularizate la apogeul războiului împotriva drogurilor din anii 2010, bannerele pot fi folosite pentru a promova sau a liniști frica, deși adesea nu este clar cine este responsabil pentru realizarea lor și cât de credibile sunt mesajele lor.

Anterior, Peso Pluma fusese așteptat să apară la un concert la Chevron Stadium din Tijuana în luna martie, alături de artiștii Eden Muñoz, Roberto Tapia și El Fantasma. Însă, la sfârșitul lunii februarie, Tapia Entertainment, care organiza spectacolul, a declarat că biletele vor fi rambursate "din cauza insecurității și a amenințărilor la adresa altor evenimente".

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a criticat în iunie o parte din muzica populară actuală a țării, invocând cântecul de succes al lui Peso Pluma, "AMG", despre un Mercedes-Benz. "Ca și cum lucrurile materiale ar fi cele mai importante - haine de marcă, case, bijuterii, putere sau aroganță", a spus el. "Există alte opțiuni, există alte alternative, este posibil să fii fericit în alt mod".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel