Persoanele necăsătorite au un risc mai mare de deces prin insuficiență cardiacă

Ioan-Valerian Herăscu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Cercetătorii au descoperit că pacienții necăsătoriți cu insuficiență cardiacă par să fie mai puțin încrezători în gestionarea bolii și mai restricționați social decât colegii lor căsătoriți.

Cercetătorii de la Societatea Europeană de Cardiologie explică că aceste diferențe pot contribui la scăderea ratelor de supraviețuire pe termen lung pentru pacienții necăsătoriți.

Potrivit doctorului Fabian Kerwagen de la Centrul de insuficiență cardiacă de la Spitalul Universitar Wurzburg din Germania, care este autorul studiului, sprijinul social îi ajută pe oameni să gestioneze boala pe termen lung.

”Soții pot oferi încurajare și pot ajuta la dezvoltarea unor comportamente mai sănătoase, toate acestea putând afecta longevitatea. Am descoperit că pacienții necăsătoriți au prezentat mai puține interacțiuni sociale decât pacienții căsătoriți și nu au încredere pentru a-și gestiona insuficiența cardiacă” a spus dr. Fabian.

Studiul Extended Interdisciplinary Network Heart Failure (E-INH) a investigat importanța stării civile la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică.

S-a constatat că persoanele necăsătorite au șanse mai mari de a dezvolta boli coronariene, în comparație cu persoanele căsătorite.

Descoperirile științifice au provenit de la 1.022 de pacienți internați între 2004 și 2007 pentru insuficiență cardiacă decompensată.

A fost evidențiat că dintre cei 1.008 pacienți care au furnizat informații despre starea civilă, 633 erau căsătoriți și 375 erau necăsătoriți; 195 erau văduvi, 96 nu au fost niciodată căsătoriți, iar 84 erau separați sau divorțați.

Cercetătorii explică că limitarea socială se referă la măsura în care simptomele insuficienței cardiace afectează capacitatea pacienților de a interacționa social, cum ar fi practicarea de hobby-uri și activități recreative sau vizitarea prietenilor și a familiei, în timp ce autoeficacitatea descrie percepția pacienților asupra capacității lor de a preveni exacerbările insuficienței cardiace și a gestiona complicațiile.. 

Ei au observat că nu au existat diferențe între pacienții căsătoriți și cei necăsătoriți în ceea ce privește calitatea generală a vieții sau starea de spirit depresivă. Cu toate acestea, grupul necăsătorit a avut scoruri mai slabe la limitările sociale și autoeficacitatea în comparație cu grupul căsătorit.

Ei au subliniat că în timpul celor 10 ani de cercetare, 679 (67 la sută) pacienți au murit.

Persoanele necăsătorite prezintă riscuri mai mari de deces decât cele căsătorite, se mai arată în studiu.

”Legătura dintre căsătorie și longevitate indică importanța sprijinului social pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, un subiect care a devenit și mai relevant cu distanțarea socială în timpul pandemiei.” a spus dr. Fabian către nation.africa.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel