H. D. Hartmann: Pentru moment, avem două amenințări. Prima este Rusia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri

H. D. Hartmann explică, la Geostrategica, de unde va veni pericolul în următoarele decenii.

În discuția sa cu Tudor Curtifan, în cadrul emisiunii Geostrategica, H. D. Hartmann remarcă importanța crescândă a amanințării chineze.

”Pentru moment, avem două amenințări. Este clar, cea rusească, foarte vizibilă prin agresiunea Rusiei în Ucraina. Bineînțeles, pentru că trebuie să existe NATO și peste 20 de ani, ne pregătim în viitor să creionăm amenințarea chineză, care este cu adevărat o amenințare, dar nu pentru Europa, ci pentru hegemonia SUA din Sud-Estul Asiei”, arată analistul.

Pe de altă parte, China este de așteptat că va fi, alături de Statele Unite, cel mai important actor la nivel planetar, în următoarele decenii, fapt subliniat și de Tudor Curtifan.

”În următoarele decenii, este categoric că vor conta SUA și China. Rusia, cu toată agresivitatea ei de secol 19, este un pitic economic față de China și SUA”, este de părere jurnalistul DefenseRomania.

Probleme economice în Marea Neagră

”Avem două probleme pe Marea Neagră care sunt produsul acestei agresiuni rusești asupra Ucrainei: blocajul comercial (instituit de Rusia n.r.) și minele care au început să o ia la vale”, spune analistul.

Acesta mai arată că ”pericolul minelor a dus la creșterea asigurărilor navale pe Marea Neagră, care fac ca transportul comercial să fie prohibitiv. Pe noi ne va lovi și economic pentru că avem Constanța, un port comercial foarte important. Accesul la Portul Constanța costă enorm și asta e o lovitură economică directă și se vede. Sunt bani pe care România îi pierde.”, apreciază Hartmann

Rusia a închis conducta caspică. H. D. Hartmann: Problemă mare pentru Petromidia

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre închiderea de către Federația Rusă a conductei caspice:

„În condițiile în care conducta caspică, cea care ne aducea nouă petrolul la Petromidia, a fost închisă prin ordin judecătoresc, mă și mir că rușii au mai folosit legea, pe teritoriul Rusiei va fi o problemă. Această țeavă are 1.150 de kilometri lungime, este a doua cea mai importantă conductă de petrol pentru Europa, iar Petromidia există pentru că a existat această conductă. Petromidia este al treilea plătitor de taxe la bugetul național.

Rușii au avut o problemă de deversare petrolieră anul trecut, care a generat o mare problemă ecologică, procuratura rusă dintr-odată s-a autosesizat, au trimis în judecată, iar judecătorul a ordonat astăzi închiderea, pentru inspecții tehnice, a acestei conducte. Lipsirea de petrol a Petromidiei înseamnă lipsa benzinei, a motorinei și a tuturor derivatelor petrochimice și, practic, închiderea Petromidiei. Iată o problemă și mai importantă! Lăsând pe cea a gazului și a energiei electrice, ne trezim că benzina va fi mai scumpă ca aurul, pentru că dacă Petromidia nu lucrează, nu are cine să regleze prețul benzinei și devine raritate“, a precizat, la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel