Pensiile magistraților. Daniel Horodniceanu (CSM): E o chestiune nedreaptă că statul s-a răzgândit / video

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Parlamentul României Camera Deputaților
EXCLUSIV
Foto Parlamentul României Camera Deputaților

Daniel Horodniceanu, proaspăt vicepreședinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, a spus ce schimbări își propune să realizeze în CSM și care e poziția sa privind pensiile magistraților.

Daniel Horodniceanu, proaspătul vicepreședinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost invitatul Laurei Duță la emisiunea „Culisele Justiției“, la DC News, unde a spus care sunt schimbările pe care și le-a propus în instituție și care este poziția sa privitoare la pensiile magistraților.

„Eu am fost procuror de execuție în ultimii patru ani și știam foarte bine care sunt problemele sistemului. Am asistat și am lucrat printre modificările legislative din ultima perioadă, cunoșteam marile neajunsuri ale sistemului, dar asta nu a însemnat că nu am aplicat ceea ce au spus și colegii noștri. În general, problemele sunt comune, pentru fiecare dintre parchetele mari, dar existau și chestiuni specifice pentru fiecare zonă în parte, de personal, de adaptare pe legislație, probleme între parchete și instanțe, acolo unde nu se găsise o armonie de discuție.

Raportat la vechiul CSM, cred că, de fapt, s-a pierdut comunicarea dintre ceilalți. S-a plecat de la bun început cu separarea carierelor, ceea ce era o noutate la momentul respectiv, dar care s-a dovedit a nu fi neapărat ceva foarte grav, deoarece chestiunile comune ale magistraturii au rămas pentru plenul CCSM-ului, iar fiecare dintre cele două ramuri, judecătorii și procurorii, au încercat să-și gestioneze problemele administrative“, a spus Daniel Horodniceanu.

Pensiile magistraților

„Există un scandal că magistrații au pensii nesimțite și ies și devreme din sistem. Care este mesajul dumneavoastră pentru români, dar și pentru cei din sistem, care au nevoie de susținerea dumneavoastră și publică? Ați dat un aviz pozitiv“, a spus Laura Duță.

„Vechiul CSM a dat avizul pe legea pensiei în decembrie. Ea nu a suportat mari modificări, sunt doar câteva amendamente admise la Senat. Vom vedea felul în care așa-zisele pensii speciale - eu le spun pensii de serviciu - vor fi agreate și de Comisia Europeană, pentru că ele sunt legate insolubil de acea tranșă din PNRR.

Dintre pensiile de serviciu, pensiile militare sunt undeva spre 195.000, reprezentând un 0,7% din PIB, iar pensiile magistraților, care intră într-o categorie cu diplomații, cei de la Consiliul Concurenței, piloții de avioane etc, reprezintă undeva sub 0,1% din PIB. Toate pensiile de serviciu ar reprezenta undeva la 0,8% din PIB ceea ce, din câte știm noi, era în limita suportabilității așa cum erau prevăzute în acordul României cu Comisia Europeană în ceea ce privește PNRR-ul.

Pe noi, cei de la CSM, evident că ne interesează atât timp cât încercăm să gestionăm tot sistemul judiciar. Componenta de pensii este una extrem de importantă. Cum au spus și consiliile judiciare și CCR, are o foarte mare legătură cu componenta de independență a justiției, pentru că face parte din acel pachet pe care cumva, într-un așa-zis contract social, magistrații l-au negociat la intrarea în magistratură, iar atât timp cât îți asumi o serie întreagă de restricții și incompatibilități, trebuie să ai parte și de compensații. Dacă ți-ai îndeplinit obligațiile, te aștepți, totuși, să ai și drepturile care ți-au fost garantate.

Faptul că statul s-a răzgândit e o chestiune care pare cumva nedreaptă, dar magistrații s-au prezentat, au negociat și s-a scos un anumit produs care s-a dus în Parlament. Urmează ca în Camera Deputaților să se scoată sau nu acel produs. Pe proiectul pe care l-am văzut cu toții se umblă și pe pensiile în plată, pentru că există o nouă impozitare, de 15%, dar pensia nu va putea fi mai mare decât salariul. Asta înseamnă că pensiile aflate în plată vor trebui ajustate ca celelalte care vor fi acordate de acum încolo. Va trebui să vedem dacă judecătorii CCR vor fi de acord cu această prevedere“, a spus, la DC News, Daniel Horodniceanu, vicepreședinte CSM.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel