Pearl Jam, Norah Jones şi Smokey Robinson au cerut protejarea creaţiei muzicale în faţa inteligenţei artificiale

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pearl Jam, facebook / Steve Rose
Foto: Pearl Jam, facebook / Steve Rose

Peste 200 de artişti de renume, inclusiv starurile Billie Eilish, Nicki Minaj, Smokey Robinson şi trupele rock Pearl Jam şi R.E.M., au cerut o mai bună protejare a creaţiei şi a drepturilor de autor în faţa ameninţărilor generate de inteligenţa artificială (AI), care poate "să distrugă ecosistemul muzicii", într-o scrisoare deschisă publicată marţi, informează AFP.

"Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării într-o manieră prădătoare a inteligenţei artificiale pentru a fura vocile şi aspectul fizic al artiştilor profesionişti, a încălca drepturile creatorilor şi a distruge ecosistemul muzical", au mai scris Katy Perry, Norah Jones, Camila Cabello şi moştenitorii cântăreţilor Bob Marley şi Frank Sinatra în această scrisoare deschisă promovată de organizaţia Artist Rights Alliance.

"Le cerem tuturor platformelor muzicale digitale şi tuturor serviciilor muzicale să îşi ia angajamentul de a nu dezvolta şi de a nu implementa tehnologii, conţinuturi sau instrumente de generare a muzicii de către AI, care afectează sau înlocuiesc arta umană a textierilor-compozitori şi a artiştilor sau care ne privează de o remunerare justă pentru munca noastră", se afirmă în textul acestei scrisori, care a fost semnată şi de trupele Pearl Jam şi R.E.M.

Dezvoltarea aşa-numitei inteligenţe artificiale generative a stârnit temeri cu privire la numeroase ameninţări la adresa creaţiei artistice, inclusiv posibilitatea de a reproduce voci celebre.

Semnatarii scrisorii consideră că inteligenţa artificială deţine "un potenţial enorm pentru a face să avanseze creativitatea umană", dar "unele dintre cele mai mari şi mai puternice companii folosesc munca noastră pentru a antrena modele de inteligenţă artificială fără permisiunea noastră".

Luna trecută, statul Tennessee - unul dintre centrele majore ale industriei muzicale datorită artiştilor din Nashville - a devenit primul stat american care a adoptat o legislaţie pentru a îi proteja pe profesioniştii din industria muzicală de ameninţările AI prin intermediul unei legi denumite "ELVIS Act" ("Ensuring Likeness, Voice, and Image Security Act").

Legea, care intră în vigoare la 1 iulie şi care a fost salutată de principalii actori din industria muzicală, interzice instrumentelor de inteligenţă artificială generativă să reproducă vocea unui artist fără acordul acestuia.

O legislaţie similară este în curs de examinare la nivel federal, în Congresul Statelor Unite, şi în alte câteva state americane.

Gigantul din industria muzicală Universal Music Group (UMG) a citat inteligenţa artificială ca fiind unul dintre factorii care au dus la eşecul negocierilor purtate cu reţeaua de socializare TikTok, o situaţie ce a dus la eliminarea de pe această platformă a muzicii lansate de numeroşi artişti aflaţi sub contract cu UMG. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel