Patru obiceiuri alimentare care îți încetinesc metabolismul și duc la apariția kilogramelor în plus

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au dezvăluit alimentele de care trebuie să te ferești, pentru o viață cât mai sănătoasă.

Metabolismul lent și creșterea nedorită în greutate sunt două dintre problemele de sănătate comune în societatea actuală. Acestea se intersectează adesea și pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării generale a unei persoane. Interesant este faptul că alegerile alimentare joacă un rol crucial în prevenirea acestor lucruri sau în accentuarea lor. Unele alimente, în special cele bogate în zaharuri rafinate și grăsimi nesănătoase, pot agrava rezistența la insulină, pot încetini metabolismul și pot contribui la creșterea în greutate, spun specialiștii, potrivit shefinds.

Băuturile dulci

Băuturile îndulcite, inclusiv sucurile zaharoase și băuturile energizante, reprezintă o sursă majoră de zaharuri adăugate în multe diete. Consumul acestor băuturi a fost asociat, astfel, cu încetinirea metabolismului și cu creșterea nedorită în greutate.

"Alimentele ultraprocesate, cum ar fi mesele de tip fast-food, gustările și alimentele congelate, tind să fie bogate în calorii, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate, în timp ce sunt sărace în fibre și nutrienți esențiali. Consumul regulat al acestor alimente a fost legat de creșterea rezistenței la insulină și de o sănătate metabolică precară", împărtășește Costa, specialist.

În plus, aceste calorii nu oferă o senzație de sațietate ca și alimentele solide, ceea ce duce la creșterea consumului total de calorii.


Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi mâncarea de tip fast-food, gustările preambalate și carnea procesată, sunt adesea bogate în zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și aditivi. De asemenea, acestea tind să fie bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, ceea ce duce la un consum excesiv de calorii goale.

Costa spune: "Alimentele ultraprocesate, cum ar fi mesele de tip fast-food, gustările și alimentele congelate, tind să fie bogate în calorii, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate, în timp ce sunt sărace în fibre și nutrienți esențiali. Consumul acestor alimente în mod regulat a fost legat de o sănătate metabolică precară."

În plus, aceste alimente nu au adesea sațietatea și beneficiile nutriționale ale alimentelor integrale, ceea ce face ca indivizii să fie mai predispuși la supraalimentare și la creșterea în greutate. 


Carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, cerealele zaharoase și produsele de patiserie făcute cu făină albă, sunt cereale procesate care nu conțin nutrienți esențiali și fibre. Acești carbohidrați au o legătură clară cu rezistența la insulină, metabolismul lent și creșterea în greutate.

"Alimentele precum pâinea albă, orezul și pastele, precum și deserturile zaharoase, cum ar fi prăjiturile, fursecurile și bomboanele, sunt bogate în carbohidrați procesați și zaharuri adăugate. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește rapid nivelul de zahăr din sânge.", notează Costa.

În plus, carbohidrații rafinați sunt adesea săraci în fibre, care încetinesc digestia și reduc senzația de sațietate, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.


Alimentele grase

Alimentele grase, în special cele bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi alimentele fast-food prăjite, carnea procesată și multe gustări ambalate, au fost asociate direct cu un metabolism lent și cu creșterea nedorită în greutate.

"Este vorba inclusiv de carnea roșie, carne procesată, untul și alimentele prăjite. Conținutul ridicat de grăsimi nesănătoase poate duce la inflamație și rezistență la insulină, contribuind în cele din urmă la creșterea în greutate", spune Costa.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel