Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a fost externat după ce s-a vindecat de COVID

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a fost externat joi din Spitalul American din Istanbul, unde a petrecut şase zile după ce a fost infectat cu varianta Omicron a noului coronavirus, informează ANA.

Liderul ortodox grec, care a fost vaccinat cu schema completă, va rămâne în izolare la reşedinţa patriarhală din Therapeia înainte de a reveni în Fanar pentru a oficia slujba de Bobotează, potrivit unui comunicat oficial, scrie Agerpres. 

Ministrul turc al sănătăţii a discutat cu patriarhul miercuri seara, fiind a treia astfel de convorbire, pentru a-l întreba cum se simte şi a oferi sprijinul ministerului pe care îl conduce, în cazul în care va fi necesar.

Înaltul prelat a transmis la rândul său cele mai bune urări pentru noul an şi pentru eforturile ministerului de a combate pandemia în Turcia.

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, diagnosticat cu COVID-19

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, liderul spiritual al celor 300 de milioane de credincioşi ortodocşi din lumea întreagă, a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunţat Patriarhia Constantinopolului într-un comunicat publicat pe 24 decembrie, informează Reuters şi AFP.

Acelaşi comunicat precizează că patriarhul Bartolomeu I, în vârstă de 81 de ani, este vaccinat cu schemă completă împotriva noului coronavirus şi prezintă doar simptome uşoare.

"Înalt Prea Sfinţia Sa, care este vaccinat cu schemă completă, resimte în prezent simptome uşoare, dar starea sa generală este bună", a anunţat Patriarhia Constantinopolului pe pagina sa de Facebook.

Intervenţie chirurgicală pe cord



Înaltul prelat ortodox, care locuieşte la Istanbul, a suportat o intervenţie chirurgicală pe cord în luna noiembrie la New York pentru montarea unui stent. Patriarhul Bartolomeu I a fost testat pozitiv într-un spital din Istanbul, unde s-a deplasat vineri pentru a efectua o serie de "examene medicale preventive", a adăugat Patriarhia Constantinopolului.

Ales în această funcţie în 1991, patriarhul Bartolomeu I exercită un primat onorific şi istoric asupra celorlalţi patriarhi din ţările ortodoxe. Este este considerat "primul dintre egalii săi", fapt care îi conferă importanţa, dar nu şi puterea unui papă catolic. Astfel, patriarhul ecumenic al Constantinopolului nu are dreptul de a interveni în chestiunile religioase din celelalte Biserici Ortodoxe, dar beneficiază de întâietate spirituală şi protocolară.

Rolul religios al Constantinopolului



Rolul religios al Constantinopolului datează din epoca împăratului Constantin, care a recunoscut în anul 313 e.n. creştinismul ca religie oficială a Imperiului Roman şi a făcut din Constantinopole capitala sa.

De-a lungul secolelor care au urmat, Patriarhia Moscovei, care numără mult mai mulţi credincioşi decât cea a Constantinopolului, a început să aibă o influenţă mai mare în lumea ortodoxă.

Toate bisericile ortodoxe sunt autonome şi au o ierarhie proprie, spre deosebire de autoritatea papei de la Vatican, care este liderul spiritual al tuturor catolicilor. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel