Partitură originală de Ludwig van Beethoven, expusă publicului. Două secole de la premiera Simfoniei a 9-a

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Va fi expusă partitura originală a Simfoniei a 9-a de Ludwig van Beethoven.

Partitura originală a Simfoniei a 9-a de Ludwig van Beethoven va fi expusă de Biblioteca de Stat din Berlin. Expunerea are loc pentru a marca împlinirea a două secole de la premiera acestei capodopere muzicale.

Simfonia a avut premiera la Viena la 7 mai 1824, iar partitura scrisă de mână a fost încorporată într-o carte în jurul anului 1850.

Conform anunțului bibliotecii, în perioada 7 mai - 25 august manuscrisul va fi expus la Stabi Kulturwerk, spațiul expoziţional al bibliotecii.

În jurul anului 1846, Anton Schindler, secretarul lui Beethoven, a vândut primele părţi ale partiturii Bibliotecii Regale din Berlin. Mai târziu, în 1901, părţile lipsă au intrat în posesia bibliotecii.

Complet după reunificarea Germaniei

Diferitele locaţii în care au fost păstrate părţi din manuscris în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a făcut ca manuscrisul să nu fie complet până abia după reunificarea Germaniei.

Partitura originală este păstrată în prezent la Biblioteca de Stat din Berlin în condiții stricte de securitate.

„Regula este ca partitura cu autograf să nu părăsească niciodată seiful”, a declarat Martina Rebmann, şefa departamentului dedicat muzicii din cadrul bibliotecii.

În 2020, partitura a mai fost prezentată pentru a marca împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui Beethoven, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel