Partidul lui Putin a anunţat data la care ar urma să fie organizate referendumuri în regiunile ocupate ale Ucrainei

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Partidul Rusia Unită a anunțt data la care ar trebui să aibă loc referendumuri în zonele ocupate din Ucraina.

Liderul partidului de guvernământ al Rusiei a declarat miercuri că locuitorii din regiunile ocupate ale Ucrainei ar trebui să voteze pe 4 noiembrie dacă doresc să devină parte a Rusiei.

Andrei Turchak, din partea partidului Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că ar fi "corect şi simbolic" să se voteze la acea dată, o sărbătoare publică rusă care este celebrată ca Ziua Unităţii Naţionale. În orice caz, el a declarat că voturile vor avea loc "cu siguranţă" în acest an, potrivit Reuters, citată de Mediafax. 

La mai mult de şase luni de la invadarea vecinului său, Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei şi a luat măsuri pentru a "rusifica" zonele ocupate, inclusiv prin distribuirea de paşapoarte ruseşti şi prin impunerea unui nou program şcolar şi a unor noi programe de televiziune.

Voturile planificate ar reflecta unul organizat în Crimeea ocupată în 2014, după ce Rusia a anexat-o cu forţa de la Ucraina. Ucraina şi guvernele occidentale au denunţat acel referendum ca fiind ilegal, iar Statele Unite au declarat că Moscova încearcă să urmeze acelaşi "manual" acum.

Oficialii din părţile Ucrainei ocupate de Rusia au sugerat anterior că voturile privind aderarea la Rusia vor avea loc pe 11 septembrie, pentru a coincide cu alegerile locale din Rusia.

Cu toate acestea, contraofensivele ucrainene au făcut ca data să fie amânată pe măsură ce stăpânirea Rusiei asupra unor părţi din sudul şi estul Ucrainei a părut şubredă.

Luni, Kirill Stremousov, un oficial din cadrul guvernului numit de Rusia în regiunea Herson, a declarat că planurile pentru un referendum au fost "puse în pauză". Miercuri, agenţia de ştiri TASS l-a citat pe Stremousov spunând că este "solidar" cu Turchak şi că regiunea se pregăteşte să organizeze un vot pe 4 noiembrie.

Sărbătoare puţin mediatizată care celebrează rezistenţa rusă la invaziile poloneze din secolul al XVII-lea, Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei a înlocuit în 2005 o sărbătoare din epoca sovietică care marca aniversarea Revoluţiei bolşevice din 1917, scrie Deschide.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel