Parlamentul European, vot favorabil pentru aderarea Croației la Spațiul Schengen

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Parlamentul European, vot favorabil pentru aderarea Croației la Spațiul Schengen / Foto: Pixabay, de Websi
Parlamentul European, vot favorabil pentru aderarea Croației la Spațiul Schengen / Foto: Pixabay, de Websi

Parlamentul Europeana votat pentru aderarea Croației la Spațiul Schengen.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care exprimă sprijinul legislativului UE pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, transmite Agerpres.

În dezbaterea pe acest subiect desfăşurată miercuri, raportorul Paulo Rangel (PPE) a declarat că spaţiul Schengen aşteaptă Croaţia, iar poporul croat a aşteptat, iar acum a sosit momentul ca această ţară să facă parte din spaţiul european de liberă circulaţie.

El a adăugat că Zagrebul a îndeplinit 281 de recomandări în opt domenii pentru aderarea la Schengen şi că ţara a trecut cea mai cuprinzătoare şi detaliată evaluare. Croaţia a fost singurul stat membru UE care a înfiinţat un mecanism independent pentru supravegherea poliţiei.

Paulo Rangel a mai spus că aderarea Croaţiei la Schengen este un semnal clar către ţările din Balcanii Occidentali şi că Croaţia ar trebui să inspire şi alte ţări din regiune. 

Premierul olandez Rutte, despre România în Schengen: Ţările de Jos nu vor fi un obstacol, dar...

Premierul olandez, Mark Rutte, a vorbit în Parlamentul național despre aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. În opinia lui Mark Rutte, pentru ambele ţări este nevoie de o actualizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care se face acum pentru România, dar nu şi pentru Bulgaria, ceea ce este o problemă, conform transcrierii declaraţiilor sale publicate pe site-ul legislativului olandez, notează Agerpres. 

Rutte a menţionat şi faptul că misiunile care au loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare şi monitorizare Schengen nu au fost finalizate.

Ţările de Jos nu vor fi un obstacol, dar trebuie, de asemenea, să fie pregătite să fie stricte, corecte şi dedicate, a subliniat şeful guvernului olandez.

Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Într-o declaraţie făcută joi pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, a susţinut că documentul stipulează că Ţările de Jos ”nu ar trebui să voteze pentru aderarea celor două ţări la Schengen”.

Sophia in'T Veld: Spre marele meu regret...

”Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru.

Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.).

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in'T Veld pentru Agerpres. Citește continuarea știrii AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel