Parizienii vor putea face baie în Sena, începând cu vara lui 2025

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Cu un an înainte de începerea Jocurilor Olimpice, administrația Parisului se află în faza finală a curățării Senei. După finalizarea acestor lucrări va fi permis accesul înotătorilor pe Sena.

Înotul în fluviul care traversează Parisul a fost interzis timp de un secol din cauza apei murdare, Proiectul de curățare a apei a costat 1,4 miliarde de euro va fi gata odată cu inaugurarea Jocurilor Olimpice de la Paris de anul viitor iar din 2025 va fi, trei zone din cunoscutul oraș vor fi deschise pentru orice înotător.

"Când oamenii vor vedea atleți înotând în Sena fără să aibă probleme de sănătate, vor fi și ei încrezători să înoate în Sena", prevede Pierre Rabadan, viceprimarul Parisului responsabil cu Jocurile Olimpice. "Este contribuția noastră pentru viitor".

Din pricina apei murdare au avut de suferit și animalele acvatice până în punctul în care, în anii 1960, în Sena erau înregistrate doar trei specii de pești. În 1923, autoritățile au interzis înotul, deși o competiție anuală de Crăciun care presupunea traversarea râului în înot a supraviețuit până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Una dintre principalele probleme care a dus la acest nivel de poluare a fost infrastructura de drenaj din secolul al XIX-lea, care amesteca apa uzată din bucătării și băi cu apele reziduale de la toalete.

În mod normal, astăzi, acestea ape curg printr-un complex de tuneluri pe sub străzi către centrele de tratare de la periferie. Cu toate acestea, atunci când plouă abundent, sistemul este saturat, iar surplusul trebuie să fie drenat în Sena.

Îmbunătățirile din ultimii 20 de ani asupra aceste infrastructuri au dus deja la o reducere drastică a bacteriilor fecale care intră în râu.

"Dar dificultatea a constat în eradicarea acelor ultime puncte procentuale pentru a se asigura că poate fi clasificat oficial ca fiind curat", spune Samuel Colin-Canivez, inginer șef pentru salubritate la primăria Parisului.

Cum a fost asanat fluviul Sena în Paris

Soluția a fost construirea unui vast rezervor subteran care va servi la stocarea scurgerilor în perioadele de ploi abundente. Șantierul poate fi văzut lângă stația Austerlitz și în fața spitalului Pitié-Salpetrière, unde a murit prințesa Diana după accidentul de mașină din 1997.

De la suprafață pare a fi o lucrare de construcție obișnuită. Dar, dedesubt, se află un spațiu uriaș, cu o adâncime de 34 m și o lățime de 50 m, suficient pentru a reține apa a 20 de bazine olimpice de înot.

Mega-bazinul va fi operațional până la Jocurile de anul viitor, care vor începe la sfârșitul lunii iulie și care vor pune în valoare râul revitalizat, nu doar ca loc de desfășurare a evenimentelor sportive, ci și ca loc de desfășurare a ceremoniei de deschidere, cu o flotilă de 160 de ambarcațiuni care va transporta 10.000 de atleți pe o porțiune de 6 km până la Turnul Eiffel.

Acum, primarul Anne Hidalgo a dezvăluit cele trei locuri de pe Sena care vor fi deschise și ele pentru scăldatul public începând cu vara anului 2025. Acestea se află în centrul Parisului, în apropiere de Île Saint-Louis, precum și la capetele de est și de vest ale orașului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel