Pare ireal, dar funcționează! Știi de ce ceaiul fierbinte te va răci mai repede decât o băutură rece?

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Hasan Albari
Foto: pexels, Hasan Albari

Un studiu din 2012 al cercetătorilor de la Universitatea din Ottawa a analizat efectul băuturilor calde asupra temperaturii corpului.

În această vară, România așteaptă căldură infernală și toți vom căuta modalități de a ne răcori cumva. Una dintre cele mai simple și rapide moduri de a vă răcori corpul este să consumați băuturi răcoritoare, dar știți că și ceaiul fierbinte vă poate ajuta foarte mult?

Consumul de ceai cald permite corpului să se relaxeze, să se calmeze și să se răcească la o temperatură de echilibru normală, fără a fi nevoie să compenseze diferența de temperatură.

Un studiu mai vechi al cercetătorilor de la Universitatea din Ottawa a analizat efectul băuturilor calde asupra temperaturii corpului. Rezultatele au arătat că băuturile calde te pot răci, dar numai în anumite condiții.

Cum functioneazã?

„Dacă bei o băutură fierbinte, acest lucru are ca rezultat mai puțină căldură stocată în corpul tău. Condiția este ca transpirația suplimentară produsă atunci când bei o băutură fierbinte să se poată evapora”, explică unul dintre autorii studiului.

Deci, dacă bei o băutură fierbinte, ceai de exemplu, vei începe să transpiri mai mult, iar dacă transpirația se poate evapora, chiar te va răcori. Transpirația poate fi mai puțin confortabilă, desigur, dar este o funcție de bază a corpului care ne ajută să ne răcorim. Pe măsură ce transpirația se evaporă de pe suprafața pielii, ea elimină excesul de căldură transformând apa din lichid în vapori.

Temperaturi extreme în România

Specialistul ANM Gabriela Băncilă arată că în următoarea săptămână ne vom confrunta cu temperaturi extreme.

”Vorbim despre temperaturi foarte ridicate atât ziua, cât și în cursul nopților, când valorile termice nu vor coborî sub 20-23 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Din estimările pe care le avem până în prezent, este posibil ca acest val de căldură să continue și pe parcursul săptămânii viitoare pentru anumite zone din țară”, arată meteorologul.

”Temperaturile de 40 de grade la umbră, la 2 metri deasupra solului, în directa bătaie a soarelui și în apropiere de un sol neacoperit de vegetație, pot merge spre 45, chiar și peste 50 de grade”, explică specialistul, la Digi24.

Avertismente meteorologice emise în Germania şi Belgia

În Germania şi Belgia au fost emise avertismente meteorologice, în contextul în care valul de căldură se deplasează spre nordul şi estul Europei. Temperaturile scad în Marea Britanie, Franţa şi Spania, dar incendiile de vegetaţie continuă să pună în pericol aşezările umane de pe continent.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va vizita miercuri regiunea Gironde, cea mai grav afectată din sud-estul ţării. Preşedintele Macron a cerut, în cadrul unei întâlniri cu şefii securităţii, dinaintea vizitei în Gironde, întărirea capacitatăţii naţionale de a gestiona viitoare incendii din această vară.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel