Păr alb? Iată ce spune asta despre sănătatea dumneavoastră

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Carunt. Foto: Pexels.com
Carunt. Foto: Pexels.com

Ce semnal dă încărunţirea părului despre starea de sănătate.

Oamenii se trezesc, de obicei, cu primele şuviţe de păr alb pe la 30 de ani. Dar uneori primele fire de păr alb apar mai devreme decât ne aşteptăm. Părul unor persoane devine complet alb pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce alţi oameni au doar câteva fire de păr alb şi câteva şuviţe. Aflaţi de ce unii oameni încărunţesc mai devreme decât alţii şi de ce nu ar trebui să vă faceţi griji când vi se întâmplă.

Motivul pentru care unii oameni devin grizonaţi înaintea altora are de-a face cu melanina. Acesta este pigmentul care face ca părul dv. să aibă o anumită culoare. Iar când aveţi mai puţină melanină, părul dv. va deveni alb mai devreme decât oamenii care au mai multă. Părul încărunţit are o cantitate redusă din acest pigment, din părul alb lipseşte complet melanina. Dar de ce scade cantitatea de melanină din părul dv.? Pe măsură ce îmbătrâniţi, cantitatea de celule stem care se transformă în celule de melanină va scădea. Şi asta înseamnă că părul dv. îşi va pierde încet melanina.

Cantitatea de melanină din părul dv. şi modul în care părul vă îmbătrâneşte este legată de genele pe care le aveţi. Aşa că, dacă părinţii dv. au încărunţit devreme, sunt şanse ca şi dv. să fiţi în aceeaşi situaţie. Dacă credeţi că încărunţiţi prea devreme, pot exista şi alte motive. Fumatul afectează procesul de îmbătrânire a părului dv.; dacă fumaţi, s-ar putea să aveţi părul grizonat la o vârstă mai fragedă. Alte cauze posibile sunt factorii de mediu precum razele UV sau poluarea. Dar chiar şi stresul poate face ca părul dv. să devină grizonat mai devreme. Veştile bune? Potrivit Health, cercetătorii au descoperit că atunci când cantitatea de stres este redusă, părul dv. poate reveni la culoarea sa normală.

Foarte rar, îmbătrânirea prematură este cauzată de o problemă medicală. Dacă simţiţi că îmbătrâniţi prematur, poate doriţi să consultaţi un profesionist din domeniul sănătăţii, pentru a vedea dacă o problemă medicală o cauzează, citează Rador.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel