Panică între procurori pe marginea Legilor Justiției: Nu este prevăzută măsura prin care li se plătesc ratele la bancă pentru casă

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto pexels
foto pexels

Este agitație după ce procurorii au observat o prevedere lipsă în noile Legi ale Justiției. 

În loc de bani de chirii, procurorii vor bani de rate

Agitație în CSM după ce procurorii au observat că în proiectul legilor justiției trimis spre avizare din partea Ministerului Justiției, ministrul a uitat să adauge o prevedere obligatorie privind plata ratelor la bănci pentru procurori, judecători și pentru personalul asimilat acestora. 

Cei care au inițiat această propunere au fost o serie de parlamentari PNL. Potrivit proiectului magistrații ar putea folosi banii pe care îi primesc lunar pentru plata chiriei pentru a-și achita ratele la bănci pentru cumpărarea unei locuințe.

Motivul invocat de inițiatorul legii este legat de faptul că ”independența justiției presupune și asigurarea tuturor condițiilor necesare magistraților pentru ca aceștia să-și poată desfășura activitatea la cel mai ridicat grad de profesionalism și independență”, conform România TV, arată DCNews

Procurorii, automat avocați și notari, după pensionare, fără examen

În schimb, într-un interviu acordat pentru DCNews, un reprezentant din CSM, respectiv Victor Alistar, arată un dezechilibru major din aceste Legi ale Justiției. 

"Ministrul Justiţiei a propus ca procurorii din cadrul Parchetului General şi din cadrul structurilor specializate, inclusiv cele teritoriale care au activat cinci ani, la ieşirea la pensie să intre în avocatură sau notariat fără examen sau concurs. O asemenea prevedere era doar pentru judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ori nu văd cum ar fi posibil. Şi, mai mult decât atât, spune "şi membrii CSM judecători şi procurori". Ceilalţi doi nu. Eu sunt avocat definitiv cu vechime mare în barou, cu drept de predare la ICCJ şi CCR de 16-17 ani. Nu am nevoie de o asemenea prevedere, dar de principiu... Adică, nişte chestiuni din astea de dezechilibru", a spus Victor Alistar, la DCNews TV.

Vezi mai mult aici

Găselnița de umflare a pensiilor magistraților

Pe de altă parte, președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, reclamă o găselniță a magistraților prin care-și asigură pensii confortabile, mult mai mari decât salariile primite de-a lungul anilor. 

”Nu sunt în stare, de frică, de jenă, de aia, de aia, să rezolve o chestiune măcar în felul în care și alții din CSM, cred că tot CSM-ul a spus acum câțiva ani că sistemul de justiție e de acord să discute cum se stabilește cuantumul pensiilor speciale, ca să nu se mai permită ca un judecător, un procuror, să-și pună în ultimele două luni dinainte de pensie toate sporurile posibile și imposibile, în așa fel încât să iasă la pensie cu o pensie mult mai mare decât salariul pe care îl lua el în mână în mod normal ca procuror sau ca judecător. Adică avea, nu știu 15 mii de lei salariul și reușea cu ingineria asta penibilă, să ajungă cu o pensie de 25 de mii de lei, absolut anormal. Ei, lucrul acesta care este de ani de zile, a fost băgat de Valerie Stoica, acum 20 și ceva de ani, treaba asta cu pensiile speciale ale magistraților, în ideea să îi facă independenți, având și un pic de sprijin din partea Curții Constituționale, n-au mai făcut nimic și au lăsat situația asta aberantă” a spus Mugur Ciuvică pentru sursa citată. Vezi mai mult aici 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel