Palatul Victoriei a devenit, pentru o zi, Guvernul Copiilor

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului, membri ai Boardului Copiilor din România şi copii ucraineni refugiaţi s-au reunit în şedinţă de Guvern la Palatul Victoria pentru a propune măsuri în beneficiul tuturor copiilor.

Zece membri ai Boardului Copiilor din România şi doi copii ucraineni refugiaţi au fost luni, pentru o zi, miniştri ai copiilor într-o şedinţă de guvern moderată de Mădălina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului şi coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a avut loc la Palatului Victoria, cu ocazia aniversării pe 20 noiembrie a Zilei internaţionale a drepturilor copilului, ce marchează 33 de ani de la adoptarea în cadrul ONU a Convenţiei cu privire la drepturile copiilor.

Pe parcursul şedinţei de guvern, Victor, Yusif, Denisa, Rafaela, Ştefania, Renata, Filip, Sandra, Kira, Karina, Dragoş şi Rareş şi-au asumat rolurile de miniştri ai Educaţiei, ai Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Sănătăţii, ai Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, ai Finanţelor şi Apărării, dar şi ai Afacerilor Interne şi Externe, propunând legi şi măsuri menite să facă viaţa copiilor din România mai incluzivă, să combată discriminarea şi sărăcia, să ajute copiii să se dezvolte armonios, dar şi să beneficieze de educaţie incluzivă de calitate.

Constituit la iniţiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite oraşe, din mediul urban şi rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării.

"Şedinţa de guvern a copiilor de astăzi a fost o lecţie de învăţare deopotrivă pentru noi, adulţii, dar şi pentru copii. Propunerile miniştrilor copii au arătat cât de importantă este vocea copiilor în luarea marilor decizii. Pentru ei, în schimb, exerciţiul de astăzi cu siguranţă va fi un reper şi o lecţie despre importanţa lucrului în echipă şi responsabilitatea luării deciziilor", a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat.

Propunerile copiilor au fost: majorarea bugetului Ministerului Educaţiei pentru renovarea şcolilor, în special a celor din mediul rural, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în fiecare din cele 42 de tribunale din Romania, participarea copiilor la toate summiturile internaţionale, curricula şcolară actualizată cu informaţii în sfera competenţelor digitale şi a securităţii online, instruirea poliţiştilor pentru interacţiunile cu copiii, simplificarea procedurii de accesare a fondurilor europene şi linie de finanţare dedicată pentru copii şi tineri, crearea de cabinete medicale în fiecare şcoală şi cursuri de prim ajutor, sprijinirea părinţilor din medii defavorizate pentru a avea grijă de copiii lor, minim un asistent social în fiecare comunitate, program de motivare a elevilor pentru a putea alege cursuri facultative, susţinerea de către România a Ucrainei în ceea ce priveşte problema electricităţii.

"În urma propunerilor discutate în şedinţa de astăzi, cred că este importantă acum prioritizarea proiectelor, astfel încât finanţarea asigurată să mărească impactul în domeniul respectiv", a declarat Filip, Ministrul Finanţelor din Guvernul Copiilor.

"Guvernul Copiilor, din care am făcut parte astăzi, a fost şansa perfectă pentru noi să înţelegem ce presupune luarea deciziilor la nivel înalt. Mă bucur că acest proces de consultare şi participare a copiilor s-a petrecut cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului si sper ca în viitor să mai avem ocazia să participăm în astfel de iniţiative", a afirmat Sandra, Ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Guvernul Copiilor.

"Astăzi am reprezentat Ministerul Educaţiei din Ucraina şi am făcut câteva sugestii guvernului pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din Ucraina prin aplicarea unor experienţe din sistemul educaţional românesc. Mi-a plăcut foarte mult această simulare şi în viitor mi-ar plăcea să am o carieră în politică", a spus Renata, în vârstă de 10 ani, din Odesa.

"Ne bucurăm că sărbătorim Ziua internaţională a drepturilor copilului împreună cu Guvernul României, dându-le copiilor posibilitatea de a-şi exprima opiniile şi de a participa în procesul de luare a deciziilor, în spiritul Convenţiei cu privire la drepturile copilului, pe care o aniversăm în aceste zile. UNICEF susţine Guvernul României pentru a lucra în beneficiul tuturor copiilor, mai ales al celor mai vulnerabili, al copiilor cu dizabilităţi, din gospodării sărace, al copiilor romi şi copiilor refugiaţi", a declarat Anna Riatti, Reprezentantă UNICEF în România.

Convenţia cu privire la Drepturile Copilului este cel mai important acord semnat de statele care au promis să apere drepturile copiilor. Convenţia a devenit tratatul privind drepturile omului cu cele mai multe ratificări din istorie şi a contribuit la transformarea vieţii copiilor din întreaga lume.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel