Péter Szijjártó: Renunțăm la speranța de pace dacă Occidentul și Rusia nu comunică între ele. Situația e dezastruoasă!

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Péter Szijjártó
Péter Szijjártó

Ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta a vorbit despre demersurile care ar trebui făcute în vederea detensionării situației din Ucraina.

Dacă Occidentul şi Rusia nu vor avea un dialog, dacă vor lăsa să moară canalele de comunicare, renunţăm la speranţa de pace în actuala situaţie dezastruoasă, a avertizat joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Moscova.

Potrivit comunicatului MAE ungar, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Săptămânii Energiei Ruseşti, şeful diplomaţiei ungare a declarat că astăzi constituie un lucru ieşit din comun faptul că un ministru de externe al unui stat membru UE şi NATO participă la acest eveniment, dar Ungaria încă nu şi-a pierdut speranţa şi se roagă pentru ca în vecinătatea sa să fie cât mai curând pace.

“Situaţia este dezastruoasă, mor şi suferă oameni, preţurile cresc vertiginos, inflaţia a atins niveluri record, ne confruntăm cu prima criză globală de energie”, a subliniat acesta.

“Ştim cu toţii că soluţia la această situaţie dezastruoasă poate fi descrisă într-un singur cuvânt şi acesta este pacea”, a explicat politicianul de la Budapesta, adăugând că ţara sa a condamnat războiul încă de la începuturi şi a solicitat încetarea focului şi începerea negocierilor de pace.

Menținerea în funcțiune A  Turkish Stream, extrem de importantă

În cadrul dezbaterii privind prezentul şi viitorul tendinţelor energetice globale, Péter Szijjártó a subliniat că Budapesta nu consideră cooperarea energetică ca o chestiune politică sau ideologică, ci ca una strict fizică, deoarece nu poţi încălzi sau găti cu politică sau cu ideologie.

“Prin urmare, suntem pe deplin interesaţi de menţinerea cooperării energetice între Rusia şi Ungaria. Am afirmat cu claritate că nu vom susţine nicio sancţiune care ar pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Acesta a mai adăugat că menţinerea în funcţiune a Turkish Stream este extrem de importantă şi că ar trebui evitate incidente similare precum acţiunile de sabotaj împotriva gazoductelor din nord.

Péter Szijjártó a subliniat că poziţia Guvernului de la Budapesta se bazează exclusiv pe interesul naţional al Ungariei, care nu are legătură nici cu Ucraina, nici cu Rusia.

Răspunzând la o întrebare, ministrul ungar a abordat şi problema tranziţiei verde, afirmând că aceasta ar trebui privită ca o chestiune practică şi nu politică, însă Guvernul ungar consideră totuşi protecţia mediului ca fiind o sarcină importantă pentru conservarea planetei.

Acesta a mai adăugat: “Pentru noi nu a existat niciodată nicio îndoială că energia nucleară este o sursă de energie curată, sigură, ieftină şi sustenabilă”.

Ministrul a făcut referire şi la sancţiunile impuse, ca răspuns la războiul din Ucraina, şi a subliniat că acestea sunt extrem de dureroase pentru Ungaria şi pentru Europa, poate chiar mai dureroase decât pentru Rusia, iar singura soluţie este calea păcii.

Ca exemplu, politicianul a explicat că anul trecut Ungaria a cheltuit 7 miliarde de euro pentru costurile energetice, în timp ce anul acesta 19 miliarde de euro, iar anul viitor această sumă ar putea ajunge la 29 de miliarde de euro.

Péter Szijjártó se va întâlni la Moscova cu viceprim-miniştrii ruşi, Denis Manturov şi Alexander Novak, precum şi cu Kirill Komarov, prim-adjunct al Directorului general al companiei Rosatom, scrie Hirado.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel