”OUG-ul 50 de bani”, aprobat. Augustin Hagiu: Nu este nicio garanție că vor scădea prețurile la carburanți. E pe cuvânt de onoare

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

”OUG-ul 50 de bani” a fost aprobat astăzi de Guvern.

Executivul a aprobat joi ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială.

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.

Plafonarea este o soluție, spune și Augustin Hagiu

”Nu este nicio garanție (că vor scădea prețurile în benzinării n.r.), în înțelegerea mea, e pe cuvânt de onoare. Așa cum nu a fost timp de dialog, nu a fost timp nici pentru chestiuni concrete. 

Protestele se vor liniști în momentul în care instituțiile ne vor anunța care sunt profiturile pe cele trei componente: extracție, producție și distribuție.

Eu am solicitat acum plafonarea prețului la carburanți pentru 3 luni, timp în care să vedem profiturile companiilor din domeniu și să dăm o ordonanță de urgență pentru a bloca exporturile de petrol”, este de părere Augustin Hagiu.

Minus 50 de bani/litru, de vineri

Ministrul Poperscu mai precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare joi noaptea.

„Eu mă aștept ca în perioada următoare, imediat următoare, să vedem companii care aplică această ordonanță”, adaugă Poperscu.

Ministrul Energiei precizează că benzinăriile vor avea la dispoziție „un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.

„Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA”, mai spune Diaconu.

Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea defi ctului bugetar.

„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel