OUG energie. Ciucă: S-a înțeles greșit. Nu este vorba despre consumul de acum

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe clarificări asupra controverselor stârnite de OUG pe energie.

Întrebat de ce a fost scăzut plafonul maxim, prin OUG, Nicolae Ciucă a răspuns că:

„E o întrebare foarte bună. Măsurile luate prin ordonanță au un obiectiv foarte clar - protejarea cetățenilor și a economiei. S-a dezbătut faptul că românii vor fi afectați... nu este adevărat. Am menținut prețul pe care îl va plăti fiecare cetățean, în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite pe OUG 27 și al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei, pe segmentul de consum între 100 și 300 kW, a rămas același, cu specificația că, în conformitate cu normele europene, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a micșorat acel prag de 15% din numărul de kW. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificația că, probabil, cei care depășesc 255 kW, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit.

„S-a înțeles oarecum greșit și pentru IMM-uri, pentru că s-a interpretat că se scoate din cuantumul kW consumați acel procent de 15%. Discutăm despre o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kW, în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba despre consumul de acum. Dacă anul trecut au consumat, să zicem, 100 kW, anul acesta îi vor fi compensați 85 kW. Este o măsură prin care se dorește limitarea risipei de energie, pentru că s-ar fi putut ajunge să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat.” 

Întrebat dacă va economisi energia în locuința sa, premierul Ciucă a declarat: „Absolut! Am pus becuri economice și panouri.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel