Oscarurile ar putea introduce categorii de gen neutru pentru actori

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

CEO-ul Academiei, Bill Kramer, a confirmat că sunt în desfășurare discuții privind posibilitatea introducerii unor categorii de gen neutru pentru actori la Oscaruri. Această schimbare vine pe fondul eforturilor de a fi mai incluzivi cu performerii care nu se conformează cu genurile tradiționale.

Categorii de gen neutru la premiile de film și muzică au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. În 2012, Premiile Grammy au eliminat categoriile de gen, permițând bărbaților și femeilor să concureze împreună pentru toate premiile sub titluri precum „Cel mai bun interpret”. Alte evenimente care au făcut această tranziție includ MTV Movie & TV Awards, Independent Spirit Awards, Gotham Awards și BRIT Awards, care au introdus premii neutre din punct de vedere al genului pentru a fi „mai incluzivi, recunoscând munca excepțională indiferent de modul în care artiștii se identifică”, scrie euronews.com.

Propunerea pentru Oscaruri

În prezent, premiile pentru actorie la Oscaruri sunt separate în categorii masculine (Cel mai bun actor, Cel mai bun actor în rol secundar) și feminine (Cea mai bună actriță, Cea mai bună actriță în rol secundar). Există însă apeluri pentru a introduce premii neutre din punct de vedere al genului, combinând listele de nominalizări masculine și feminine în categorii unice de Cel mai bun actor și Cel mai bun actor în rol secundar.

Bill Kramer a declarat pentru Variety că subiectul este în explorare, dar că se află într-o fază incipientă a discuțiilor. „Explorăm acest subiect cu comitetele noastre de premii, de membru, de echitate și incluziune și, în curând, cu Consiliul Guvernatorilor. Este într-o fază de explorare timpurie și una dintre multele conversații despre viitorul premiilor și al Oscarurilor. Încă investigăm cum ar putea arăta.”

Este o decizie înțeleaptă pentru Oscaruri?

În 2021, Festivalul de Film de la Berlin a devenit primul festival internațional major de film care a adoptat categorii de gen neutru pentru premiile de actorie. Co-directorul Berlinale, Mariette Rissenbeek, a afirmat la acea vreme că decizia de a avea premii fără gen a fost menită să stimuleze discuții suplimentare despre justiția de gen. Decizia a fost bine primită de vedete precum Cate Blanchett și Tilda Swinton, cea din urmă declarând că decizia Berlinale de a consigna premiile de actorie pe criterii de gen în istorie a fost „eminamente sensibilă” și că este „inevitabil” ca premiile de gen neutru să devină standardul în industria filmului.

Argumente pro și contra

Unii cred că separarea premiilor pe criterii de gen perpetuează stereotipul că bărbații și femeile nu pot fi evaluați ca egali în profesiile lor. De asemenea, premiile pe criterii de gen perpetuează ideea că genul este binar, așa cum a spus interpretul transgender Elliot Page pentru Entertainment Weekly anul trecut.

Cu toate acestea, există și argumente împotriva acestei schimbări. Actorul și regizorul Sarah Polley a declarat pentru The New York Times anul trecut că, deoarece nu există aceleași oportunități în industrie între bărbați și femei, categoriile care includ toate genurile ar putea duce la un dezechilibru și mai mare. „Nimeni dintre noi nu vrea să vadă o categorie generală de actorie unde toate nominalizările să fie masculine”, a spus Polley.

Implicații și consecințe

Deși premiile de gen neutru pot fi văzute ca progresiste din punct de vedere social și pot ajuta performerii transgender și non-binari, problema merge mai profund decât premiile. Industria filmului este un teren de joc inegal, încă plin de sexism instituțional și favorizează bărbații cisgen pentru roluri principale. Fără schimbări mai profunde și conversații despre rădăcina problemei, există riscul ca premiile de gen neutru să devină doar un gest simbolic.

Intențiile acestei potențiale schimbări la Oscaruri pot fi binevoitoare, dar industria filmului are nevoie de o schimbare care să înceapă mai devreme decât perioada de acordare a premiilor. Cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple ar fi ca o industrie dominată de bărbați să facă schimbări revoluționare doar pentru a se felicita și a continua să marginalizeze femeile, performerii transgender și non-binari în etapele timpurii ale procesului decizional și creativ.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel