Orez cu lapte. Rețeta turcească de "sütla"

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Știm că adori orezul cu lapte, care îți amintește de copilărie, dar ai încercat varianta turcească? Dacă nu, ar fi cazul. Iată cum se prepară "sütla".

Ingrediente:

160 g orez cu bob scurt

1 l lapte

200 g zahăr (sau după gust)

8-10 g zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie

4 lingurițe apă de trandafir (opțional)

coaja rasă de la o lămâie

sare

90 g amidon de porumb

400 ml apă

alune, fistic (tocate)

scorțișoară (pentru decor)

Cum se prepară

Se spală orezul într-o apă.Se pun apa și orezul la fiert. Se aduc la fierbere. Se lasă să dea în câteva clocote amestecând continuu, până ce aproape toată apa s-a evaporat, 10-15 minute. Peste orez se adaugă tot laptele (cu excepția câtorva linguri, pe care le dăm deoparte). Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute (sau mai mult), până ce orezul devine foarte moale.

Se adaugă zahărul și se amestecă bine. Laptele lăsat deoparte se amestecă cu amidonul de porumb. Amestecul rezultat se adaugă peste orezul cu lapte. Se omogenizează și se amestecă încontinuu, timp de 5 minute. Orezul cu lapte va începe să se îngroașe. Se ia oala de pe foc și se adaugă apa de trandafir, vanilia și coaja de lămâie. Sütlaç-ul se adaugă în 4-6 castronașe, potrivit retete.unica.ro.

Cine are un cuptor cu funcția de grill poate introduce castronașele în cuptor câteva minute folosind această funcție pentru a obține suprafața caramelizată. Se lasă să se răcească, la temperatura camerei, înainte să fie introduse la frigider tip de minim 4 ore.

Se servește ornat cu scorțișoară, alune sau/și fistic măcinat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel