ONU: Atacurile asupra instalațiilor energetice în Ucraina provoacă noi nevoi umanitare pentru populație

radiodcnews Team | Dată: 06 dec 2022, 21:04 | Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Organizația Națiunilor Unite atrage din nou atenția cu privire la atacurile ruse din Ucraina.

Atacurile asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei provoacă "un nou nivel de nevoi" umanitare pentru populaţie, a atras atenţia marţi şeful agenţiei umanitare a ONU, temându-se de noi strămutări de locuitori lăsaţi fără căldură în plină iarnă, relatează AFP.

"Începând din octombrie, atacurile prelungite asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei au creat un nou nivel de nevoi care afectează întreaga ţară şi agravează nevoile provocate de război", a declarat Martin Griffiths în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

"Amploarea distrugerilor de infrastructuri electrice şi de încălzire necesită un sprijin mai mare pentru guvernul ucrainean, dincolo de ceea ce pot oferi agenţiile umanitare", a adăugat el, subliniind că "milioane de persoane" sunt private de încălzire, de electricitate sau de apă, în contextul în care temperaturile ar putea scădea sub -20 de grade Celsius.

"Astăzi, în Ucraina, capacitatea civililor de a supravieţui este ameninţată", a spus el.

În aceste circumstanţe, când 14 milioane de persoane au fost strămutate din cauza acestui război (6,5 milioane în interiorul Ucrainei şi 7,8 milioane de refugiaţi în alte ţări europene), "vedem riscul unor noi deplasări", a atras atenţia Martin Griffiths.

Rusia "foloseşte acum iarna ca armă de război", a declarat la rândul său ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere.

Agenţia umanitară a ONU a lansat săptămâna trecută un apel la fonduri record pentru 2023 ca răspuns la creşterea nevoilor umanitare în lume, determinată de conflictul din Ucraina şi de schimbările climatice.

"Este un apel record şi va fi dificil de finanţat în mod corespunzător", a comentat marţi Martin Griffiths, care a vorbit despre "o lume devenită nebună", cu "o persoană din 23" care are nevoie de ajutor umanitar pe planetă, scrie Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience