Oligarhii ripostează. Roman Abramovici, în fruntea miliardarilor care ”au declarat război” Uniunii Europene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Roman Abramovici / Foto: Arhivă
Roman Abramovici / Foto: Arhivă

Din 2008 până în 2015, UE a pierdut aproximativ două treimi din litigiile juridice legate de sancțiunile pe care le-a impus.

Oligarhii ruși luptă împotriva sancțiunilor europene cu procese intentate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, scrie Politico.

Cel puțin 20 dintre cei mai puternici magnați ruși depun acțiuni în instanță împotriva deciziei Uniunii Europene pentru eliminarea sancțiunilor asupra proprietăților

Printre aceștia se numără și Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, care a fost sancționat în martie pentru că ar fi beneficiat de pe urma legăturilor sale strânse cu președintele Vladimir Putin.

Printre numele cunoscute se numără Friedman, Aven și Usmanov. În prezent, pe lista instanței sunt menționate doar nume de familie, dar aceleași nume sunt și pe lista persoanelor sancționate a Consiliului UE.

UE l-a sancționat pe Mikhail Friedman, fondatorul companiei ruse de investiții Alfa Group. De asemenea, a înghețat fonduri și a impus o interdicție de călătorie fostului partener de afaceri al lui Friedman, Peter Aven, pe care UE îl consideră „unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Vladimir Putin”.

Sancțiunile l-au lovit și pe miliardarul rus Alisher Usmanov. 

O serie de organizații ruse se plâng, de asemenea, de măsurile luate de bloc împotriva lor. Canalul finanțat de Kremlin, RT Television, a intentat un proces împotriva suspendării emisiei sale în UE.

Fondul de investiții directe al Rusiei a depus o plângere, după ce UE a interzis investițiile în fond, încă din luna martie.

Se preconizează că mai multe cazuri vor fi lansate în următoarele săptămâni și luni, întrucât UE a sancționat până acum peste 1.000 de persoane.

Ar putea câștiga procesele

În trecut, deciziile insitutuțiilor Uniunii Europeane, princ care se impuneau sancțiuni unor persoane sau companii, au mai făcut obiectul unor acțiuni în justiție.

Din 2008 până în 2015, de exemplu, UE a pierdut aproximativ două treimi din litigiile juridice legate de sancțiunile pe care le-a impus, potrivit unui studiu solicitat de Parlamentul European.

Totuși, chiar dacă oligarhii câștigă procesele, s-ar putea să nu-și primească banii înapoi.

Andreas Geiger de la firma de sancțiuni Alber & Geiger, care a lucrat la sancțiuni, a declarat că procesele împotriva Consiliului European sunt inutile, chiar dacă instanța a dat dreptate reclamanților. Asta pentru că Consiliul emite în fiecare an noi liste de sancțiuni: „Acești oligarhi vor rămâne pe lista de sancțiuni – chiar dacă își vor câștiga toate litigiile, pentru că Consiliul trimite constant noi decizii, chiar dacă Curtea UE decide că decizia a fost ilegală. ”, a explicat Geiger.

De exemplu, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, un aliat al Rusiei, depune plângeri de ani de zile. Activele sale au fost înghețate în 2014 pentru deturnare de fonduri de stat chiar înainte de a fi răsturnat de proteste în masă, iar în iunie anul trecut, Curtea a fost de partea lui, dar UE a anunțat că va menține sancțiunile.

Două noi cazuri sub numele Ianukovici au fost înregistrate luna trecută. Singura modalitate de a ieși de pe lista sancțiunilor, a spus Geiger, a fost lobby-ul politic pe termen lung, dar UE ar putea avea un răspuns și pentru asta. Cel mai recent pachet de sancțiuni al blocului, care a intrat în vigoare vineri, face ilegal ca companiile europene să facă lobby pentru ruși sau pentru guvernul rus.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel