Independență cu miros de Rusia. Oferta din 2017 pentru Carles Puigdemont: 10.000 de soldați de la ”Ambasadorul personal al lui Putin”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Carles Puigdemont, președintele guvernului regional din Catalonia, a avut o întâlnire cu reprezentanții lui Vladimir Putin chiar în zilele premergătoare declarării independenței Cataloniei.

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont s-a întâlnit cu trimisul special al Rusiei, pe 26 octombrie 2017, în ajunul declarației eșuate de independență a Cataloniei.

Discuția dintre cei doi ar fi vizat și trimiterea de trupe la Barcelona, se arată în ancheta Centrului pentru Studierea Corupției și Crimei Organizate (OCCRP), publicată în publicația spaniolă El Periodico de Catalunya, citată de El Diario.

Informația că lui Puigdemont i s-au oferit 10.000 de soldați ruși a apărut în urmă cu câțiva ani, dar acum jurnaliştii au reușit să afle și cine a făcut o astfel de ofertă. 

Este vorba de Nikolai Sadovnikov, cel pe care serviciile secrete occidentale îl numesc  „agent al diplomației paralele ruse”.

Potrivit unor surse neconfirmate, în 2017 Sadovnikov ar fi fost consilier al ministrului de externe Serghei Lavrov pe tema Cataloniei.

Armată pentru Catalonia

Ancheta susține că, la o întâlnire cu Puigdemon, un emisarii ruși s-au oferit să trimită o armată în Catalonia pentru a-i susține independența.

În schimb, el i-a cerut lui Puigdemon să legalizeze activele virtuale, ceea ce ar fi trebuit să transforme Catalonia într-un „paradis al criptomonedei”.

Puchdemon nu a promis nimic, nimeni nu a recunoscut independența Cataloniei , iar liderii separatiști au fost nevoiți să fugă, dar contactele cu rușii au continuat.

Potrivit publicației, figura cheie în comunicarea lor a fost Víctor Terradellas, fost secretar de relații internaționale.

Terradellas i-a transmis lui Puigdemont un mesaj cu o zi înainte de Declarația de Independență, în care îl informa că a aranjat o întâlnire cu „un emisar al lui Putin”. 

Emisarii ruși i-au oferit președintelui de atunci ajutor economic și, se presupune, și ajutor militar (aproximativ 10.000 de soldați, despre care Terradellas i-a menționat în discuțiile ulterioare cu lideri pro-suveranitate).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel