Obiceiurile francezilor legate de consumul de brânză încep să se schimbe

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

De la Roquefort-ul bogat până la Camembert-ul cremos, francezul mediu cumpără 12,5 kilograme de brânză pe an, dar modurile de consum ale acesteia se schimbă.

Brânza este un aliment sinonim cu Franța, dar, deși rămâne un element de bază, modul în care este consumată începe să se schimbe, scrie euronews.com.

Fromagerie Quatrehomme este un magazin iconic din Paris, deschis în anii 1950, care vinde brânză de mai bine de 70 de ani.

Magazinul oferă aproximativ 300 de tipuri diferite de brânză, de la conicul Boulette d'Avesnes făcut din lapte de vacă în nordul Franței până la o varietate întreagă de brânzeturi de capră din Valea Loarei, Alpi și alte regiuni.

„Cred că, tradițional, ai o farfurie de brânză după felul principal și înainte de desert. Acesta este modul tradițional de a servi brânza în Franța”, spune Nathalie Quatrehomme, proprietara Fromagerie Quatrehomme.

„Dar cred că acest mod tradițional evoluează. Acum poți avea un curs întreg de brânză și carne, poți avea brânză ca aperitiv și nu după felul principal. Poți avea brânză la micul dejun. Ne-am schimbat cu adevărat modul de a consuma brânza și asta e frumos”, explică ea.

Brânza este o afacere mare

În 2022, Franța a exportat brânză în valoare estimată de 3,5 miliarde de euro și a importat aproximativ 2,5 miliarde de euro, conform OEC.

Potrivit CNIEL, Consiliul Național pentru Produse Lactate din Franța, industria lactatelor asigură aproape 300.000 de locuri de muncă în țară.

Și la Fromagerie Quatrehomme este mult de muncă, fiind unul dintre puținele magazine de brânzeturi din Paris cu propria pivniță.

Personalul subteran îngrijește roțile de brânză, îndepărtând bacteriile nedorite și având grijă de cruste care trebuie întoarse regulat.

Unele sunt periate pentru a elimina bacteriile nedorite.

„Le punem în pivniță în diferite zone, avem diferite tipuri de pivnițe aici, în funcție de maturitatea lor. Unele brânzeturi vor avea nevoie de mai multă umiditate, altele de o atmosferă mai uscată, unele brânzeturi vor trebui să fie ținute pentru a deveni cu adevărat 'confit' sau cremoase, altele vor trebui să fie spălate. Așadar, ne adaptăm îngrijirea la nevoile diferite ale brânzeturilor”, spune Quatrehomme.

Parizienii vor brânzeturi franțuzești

Quatrehomme operează acum cinci magazine în jurul Parisului, dar această fromagerie de la granița dintre arondismentele 6 și 7 este cea originală și are o clientelă loială.

„Trăiesc de 20 de ani în cartier și cel mai bun loc este aici. Dar trebuie să vă spun că cel mai bun loc nu este doar pentru cartier, nu este nici măcar pentru Paris, nu este pentru Franța, nu pentru Europa, este cel mai bun loc din lume. Brânzeturi excepționale, serios. Nu aș putea merge nicăieri altundeva”, spune un client.

Și parizienii știu ce vor: brânzeturi franțuzești.

„Brânzeturile franțuzești sunt cele mai bune, vă asigur. Au aromă. Au o textură foarte moale, cremoasă, așa că evident, vrem să le mâncăm în fiecare zi", spune o altă clientă.

„Este în fiecare zi, fie la prânz, fie seara, seara cu o salată verde și la 12 pm după o masă bună o am cu un Bordeaux bun”, adaugă ea.

Patru generații din aceeași familie au vândut brânză la Quatrehomme.

Și plănuiesc să aprovizioneze Parisul cu tot Comte, Brie și Roquefort-ul dorit pentru multe generații de acum încolo.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel