Obiceiuri care cresc șansele de divorț. Ce spun terapeuții

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Există câteva obiceiuri pe care cuplurile le fac, ce duc la despărțire.

Începând cu anii 1970, psihologul John Gottman și echipa sa au studiat mii de cupluri pentru a vedea ce anume fac oamenii în relațiile lor și i-au monitorizat timp de mai mulți ani.

Cercetările lor au descoperit faptul că acele cupluri care se despart în termen de șase ani de la căsătorie, tind să aibă cinci obiceiuri similare.

Aceste obiceiuri sunt:

1. Conversații prea dure

Un început aspru include de obicei cuvântul "tu" urmat de un termen absolut precum "întotdeauna" sau "niciodată". De exemplu: "Tu nu ajuți niciodată în casă" sau "Ești mereu pe telefon!". Un alt indicator că folosești acuzații prea dure este aducerea în discuție a unor subiecte, într-un moment în care celălalt partener este cu garda jos sau folosirea unui ton de voce amenințător.

Desigur, cu toții suntem obligați să începem din când în când o conversație brusc, critic sau cu un ton neliniștitor. Cu toate acestea, cuplurile care ajung să divorțeze tind să folosească prea des aceste conversații dure.

2. Inundații cronice

Pe măsură ce un cuplu se adâncește într-un ciclu de conflict negativ, prin folosirea unor porniri dure, acesta va începe să experimenteze ceea ce se numește "inundare". Inundația apare atunci când suntem expuși la stres și conflict din nou și din nou. Corpul nostru începe să elibereze hormoni de stres, care ne afectează capacitatea de a fi relaționali și de a rezolva conflictele cu alte persoane.

Atunci când cuplurile nu știu cum să ia pauze și să se autocalmeze, relația lor devine adesea mai nefericită în timp.

3. Probleme de limbaj corporal

Limbajul trupului contează în relațiile noastre. Fie că ne place sau nu, partenerul nostru scanează automat și constant limbajul nostru corporal, pentru a afla dacă se simte sau nu în siguranță și iubit în relație. Cuplurile care au un limbaj corporal închis și amenințător, unul față de celălalt, vor fi mai predispuși conflictelor.

4. Nu doresc să-și repare relația

În orice relație este inevitabil să greșim. De fapt, este firesc ca, din când în când, cuplurile să intre în conflict. Cu toate acestea, cele mai sănătoase cupluri reușesc să se repare după aceste neajunsuri. Ba chiar mai mult, sunt capabile să accepte încercările celuilalt de a repara. În comparație, cuplurile care se îndreaptă spre divorț tind să facă mult mai puține încercări de reparare și sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a accepta încercarea de reparare a partenerului lor.

5. Concentrarea atenției pe amintirile rele

Cuplurile fericite își petrec timpul vorbind despre momentele frumoase. Își împărtășesc unul altuia amintiri despre vacanțele lor preferate, despre cum s-au cunoscut și despre ceea ce le "lipsea" la începuturile lor. Când lucrurile devin dificile, au tendința de a nega lucrurile dificile cu cele bune. De exemplu: "Uau, este o lună foarte grea... dar am avut atât de mulți ani buni împreună. Știu că vom trece peste asta".

În comparație, cuplurile nefericite tind să petreacă mai mult timp concentrându-se asupra aspectelor în care lucrurile au mers prost. Gândurile și conversațiile lor vor cheltui o mare cantitate de energie îndreptată spre ceea ce este rău. Acest lucru ar putea suna astfel: "Aceasta a fost o lună foarte bună pentru noi... păcat că restul relației noastre este una rea".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel