O putere nucleară cu 242 de milioane de locuitori, în pragul falimentului. Consecințele ar fi resimțite de întreaga lume

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: flickr, DVIDSHUB
Foto: flickr, DVIDSHUB

Un posibil val de incapacitate de plată a mai multor țări în curs de dezvoltare ar fi o problemă mai mare decât situația economică a Italiei.

O țară cu 242 de milioane de locuitori, care este cam de mărimea Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei la un loc, este în pragul falimentului? 

Este vorba despre Pakistan, o țară care are cea de-a șasea cea mai mare armată de pe planetă și un arsenal nuclear semnificativ, iar până de curând era considerată una dintre piețele emergente care au fost motoare ale creșterii globale, arată FT.

Ce s-a întâmplat cu o țară condusă doar de militari, cu o structură puternic militarizată, care s-a luptat cu sărăcia, corupția, terorismul și analfabetismul, dar care, totuși, a crescut clasa de mijloc într-un ritm impresionant timp de câțiva ani?

Moneda pakistaneză tocmai a avut cea mai proastă săptămână din ultimii douăzeci de ani. În doar 7 zile, rupia s-a prăbușit cu 7% față de dolar, ceea ce în lumea schimburilor valutare este ca un uragan devastator.

Se estimează că împrumutul de 1,2 miliarde de dolari de la FMI nu va fi suficient pentru ca Pakistanul să plătească mormanele de restanțe datorate până la sfârșitul anului.

Trebuie amintit că Sri Lanka a intrat în faliment în luna mai din cauza politicilor publice greșite privind datoria externă, dar dimensiunea Pakistanului, precum și poziția sa strategică, ar face ca o prăbușire a țării să fie resimțită la nivel global.

Evaluare negativă

Este dificil de estimat care sunt șansele de faliment al Pakistanului în termeni de procente. Fitch a retrogradat Pakistanul de la stabil la negativ, cu comentariul despre „deteriorarea semnificativă a poziției lichidității externe a Pakistanului și a condițiilor financiare”. Potrivit Fitch, rezervele valutare ale Pakistanului au scăzut de la 16 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari doar în acest an.

Pe lângă devalorizare, Pakistanul este împovărat de inflație. Din cauza problemelor de lichiditate, au anulat subvențiile la energie, astfel că s-a înregistrat o creștere puternică a prețurilor. La fel ca majoritatea lumii, Pakistanul este sub presiunea tendinței generale de creștere a prețurilor până la începutul războiului din Ucraina.

O intrare în faliment a statelor emergente precum Pakistanul ar însemna nu doar adâncirea sărăciei, ci, literalmente, foamete generalizată.

„Ne așteptăm ca riscul politic și volatilitatea politică să rămână destul de crescute în perioada premergătoare următoarelor alegeri”, a declarat Grace Lim, analist la Moody's. Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, agenția de credit a declarat că capacitatea țării de a-și duce la îndeplinire obligațiile asumate în fața FMI „rămâne extrem de incertă”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel