O melodie celebră a celor de la Pink Floyd, reconstituită prin ”citirea” undelor cerebrale

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Social
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

”Another Brick in the Wall” a celor de la Pink Floyd a fost reconstruită prin ascultarea undelor cerebrale.

Oamenii de știință au reconstruit piesa ”Another Brick in the Wall” a celor de la Pink Floyd prin ascultarea undelor cerebrale ale oamenilor.

Acesta este primul cântec care a fost decodificat din înregistrările activității electrice a creierului. 

Cercetătorii speră că acest lucru să poată ajuta la restabilirea muzialității vorbirii naturale la pacienții care se luptă să comunice din cauza unor afecțiuni neurologice invalidante, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau scleroza laterală amiotrofică, o boala neurodegenerativă.

Deși membrii aceluiași laborator reușiseră anterior să descifreze vorbirea - și chiar cuvinte imaginate în tăcere - din înregistrări cerebrale, "în general, toate aceste încercări de reconstrucție au avut o calitate robotică.

Muzica, prin însăși natura sa, este emoțională și prozodică - are ritm, stres, accent și intonație. Ea conține un spectru mult mai mare de lucruri decât fonemele limitate din orice limbă, care ar putea adăuga o altă dimensiune unui decodor de vorbire implantabil”, a declarat profesorul Robert Knight, neurolog la Universitatea California din Berkeley, SUA, care a realizat studiul împreună cu cercetătorul postdoctoral Ludovic Bellier, citat de The Guardian.

Ce arată studiul

În experiment au fost implicați 29 de pacienți voluntari, cărora li s-au montat electrozi pe și creier.

Aceștia au asculta cu atenție melodia ”Another brink in th Wall Part 1”, de pe albumul ”The Wall” al trupei britanice Pink Floyd.

Inteligența artificială a fost apoi folosită pentru a decoda înregistrările și apoi pentru a codifica o reproducere a sunetelor și cuvintelor.

Deși foarte înăbușită, fraza ”All in all, it's just another brick in the wall” se poate recunoaște în cântecul reconstruit - cu ritmurile și melodia intacte.

”Sună un pic ca și cum ar vorbi sub apă, dar este prima noastră încercare în acest sens”, a declarat Knight.

Vezi și: Cele mai reușite piese rock ale anilor '80. Sigur aveți o preferată printre ele

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel