O inteligență artificială indică vârsta ”adevărată” după chip

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Social
Un instrument care ar putea ajuta în medicina preventivă
Un instrument care ar putea ajuta în medicina preventivă

Tehnologia dezvoltată de un cercetător chinez ar permite determinarea vârstei biologice a unei persoane, care poate fi foarte diferită de vârsta cronologică, în funcție de stilul de viață și starea de sănătate a individului.

Folosind o cameră 3D și inteligență artificială, cercetătorul de la Universitatea Peking, Jackie Jing-Dong Han, a dezvoltat un sistem ce poate determina vârsta fiziologică a unei persoane. Adică nu vârsta lui cronologică, ci vârsta „adevărată” pe care ar avea-o chipul lui, influențat de stilul de viață și de mediul în care trăiește persoana respectivă, explică National Geographic.

Acest instrument, numit „ceasul de îmbătrânire”, dezvăluie că vârsta noastră biologică poate fi diferită cu 7,5 ani de vârsta noastră calculată în funcție de data nașterii. Pentru a-l pune la punct, cercetătorii chinezi care au participat la proiect s-au bazat pe fotografiile fețelor a 5.000 de locuitori ai orașului Jidong (China), realizate de-a lungul anilor. Rezultatul: pe această multitudine de fețe 3D apar zone roșii și zone albastre, care evidențiază anumite trăsături, ale etniei Han în special.

Culorile se mișcă într-un ritm mai mult sau mai puțin rapid, în funcție de îmbătrânirea persoanei, dar și, potrivit savantului, în funcție de starea acesteia de sănătate. Cercetările indică faptul că îmbătrânirea facială accelerată este un indicator al inflamației sistemice și este asociată cu diverse probleme de sănătate, precum colesterolul prea mare, hipertensiunea arterială etc. Acest sistem este utilizat în prezent în clinicile chineze pentru o evaluare, ”la prima vedere” a stării de sănătate a pacienților, precizează publicația citată.

Pentru a-și verifica teoria vârstei biologice, Jackie Jing-Dong Han a investigat și pe teren pentru a afla obiceiurile unora dintre subiecții lui, în încercarea de a înțelege dacă acestea au influențat vârsta biologică dată de inteligența artificială. Au fost prelevate și probe de sânge. Diferențele dintre îmbătrânirea lentă și cea mai rapidă ar fi fost cele mai vizibile între 40 și 50 de ani. Conform rezultatelor sale, adoptarea de obiceiuri mai sănătoase ar putea schimba atenuările observate în perioada respectivă. jocul în această perioadă. Totuși, acest lucru este valabil doar pentru o anumită populație.

Tehnologie care ar putea ajuta medicina preventivă

Salutată de colegii din Statele Unite, studiul de cercetare specialistului din China este considerat o descoperire în medicina preventivă. În sensul că tehnologii similare ar putea fi folosite ca un semnal de alarmă, astfel încât pacienții să poată prelua controlul asupra lor înșiși. Iar la un moment dat, elementele scoase la iveală de acest nou instrument ar putea să permită diagnosticarea pacienților cu cancer în stadiile incipiente ale bolii, speră Ruibao Ren, de la Centrul Internațional pentru Îmbătrânire și Cancer, intervievat de National Geographic.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel