O comisie moldo-română în domeniul transformării digitale, creată la Chișinău. Sebastian Burduja: O zi cu adevărat istorică

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Facebook Sebastian Burduja
Sursă foto: Facebook Sebastian Burduja

S-a creat o Comisie mixtă interguvernamentală pentru Cooperare în Domeniul Transformării Digitale între România și Republica Moldova.

Guvernele Republicii Moldova și României au decis crearea unei Comisii mixte interguvernamentale pentru Cooperare în Domeniul Transformării Digitale. Anunțul a fost făcut astăzi de viceprim-ministrul pentru Digitalizare a Republicii Moldova, Iurie Țurcanu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja.

Comisia va avea rolul de a implementa prevederile Memorandumului de înțelegere, semnat la 11 februarie în cadrul ședinței comune a Guvernelor României și a Republicii Moldova.

Noua structură interguvernamentală va fi formată din reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Directoratului Național de Securitate Cibernetică al României, precum și reprezentați ai instituțiilor guvernamentale de profil din Republica Moldova, printre care Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice.

În acest sens, principalele priorități ale Memorandumului este crearea unui spațiu digital comun în ceea ce privește elaborarea unor servicii digitale de care vor beneficia cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, schimbul de informații pentru serviciile publice și procesele administrative, precum și fortificarea capacităților de defensivă cibernetică și capacităților de consum ale tehnologiilor.

„Memorandumul prevede impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență și mobilizarea resurselor atât tehnice, cât și financiare de capital uman pentru dezvoltarea acestui spațiu digital comun. O premieră pentru regiune, dar cred că este un caz absolut impus de timp și de context ca să ne putem dezvolta împreună, să putem merge umăr la umăr pe parcursul dezvoltării digitale”, a declarat Iurie Țurcanu.

La rândul său, Sebastian Ioan Burduja a declarat că acestă zi este cu adevărat istorică, iar implementarea acestui Memorandum va apropia cetățenii Republicii Moldova cu cei din România.

„Trăim astăzi din perspectiva noastră o zi cu adevărat istorică. Acest spațiu digital comun înseamnă șansa țărilor noastre să avanseze, să dezvolte într-un mod integrat, armonios și în pas cu timpurile pe care le trăim. Unirea digitală înseamnă șansa dezvoltării. Transformarea digitală înseamnă conectarea oamenilor la noi oportunități”, a spus oficialul român.

Amintim că, Republica Moldova și România și-au propus crearea unui spațiu digital comun și acest deziderat a fost consfințit în Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Chișinău și București, semnat în cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, la 11 februarie 2022, de către viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu și ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României din acea perioadă, Marcel Ioan Boloș.

Semnarea acestui Memorandum reprezintă o premieră pentru R. Moldova și constituie un pas important în ceea ce privește dezvoltarea unui spațiu digital comun între cele două state, conform Deschide.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel