Numărul cazurilor de COVID-19 în Europa ar putea crește din cauza unei subvariante Omicron

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
OMS: COVID-19 nu mai este o urgenţă de sănătate globală/ Foto: Pixabay, de Coyot
OMS: COVID-19 nu mai este o urgenţă de sănătate globală/ Foto: Pixabay, de Coyot

Numărul cazurilor de COVID-19 în Europa ar putea crește din cauza unei subvariante Omicron, avertizează ECDC.

În săptămânile următoare ne-am putea confrunta cu o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în Europa, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), transmite Agerpres. Totul se întâmplă din cauza răspândirii unei noi subvariante a variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează agenţia EFE.

Cel puţin cinci ţări europene au detectat în prima săptămână din octombrie circulaţia subliniei BQ.1, notează ECDC.

Modelele epidemiologice ale acestei instituţii prognozează că subvariantele BQ.1 şi BQ.1.1 vor deveni dominante în Europa începând de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Lista țărilor europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită



Aceasta va conduce probabil la o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, atenţionează instituţia europeană, care subliniază că studii preliminare efectuate în Asia relevă că respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imunitar al organismului.

Deocamdată, ţările europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită (ca procent în numărul total al cazurilor de COVID-19) sunt Franţa (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) şi Italia (5%).

ECDC atrage atenţia că aceste procente sunt încă suficient de reduse pentru ca noua subvariantă să poată avea un impact notabil asupra situaţiei epidemiologice în respectivele ţări.

Totuşi, datele disponibile în prezent nu sugerează că varianta BQ.1 ar putea fi asociată unei forme mai severe de boală, în comparaţie cu alte subvariante Omicron aflate acum în circulaţie.

Importanța vaccinării



Cu toate acestea, directoarea ECDC, Andrea Ammon, a insistat pe lângă statele europene să rămână vigilente cu privire la semnalele de răspândire ale subvariantei Omicron şi să continue monitorizarea evoluţiei infectărilor şi a indicatorilor de severitate a bolii, precum spitalizările şi ocuparea la ATI.

Creşterea ratei de vaccinare rămâne o prioritate, mai semnalează ECDC, care estimează că grupele de risc, precum persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi cele cu comorbidităţi necesită doze booster suplimentare.

În acest timp, agenţia naţională de sănătate publică din SUA a avertizat joi că noua subvariantă Omicron are potenţialul de a deveni mai problematică, întrucât este mai transmisibilă şi cuprinde o mutaţie care ar putea să o ajute să ocolească efectul unor tratamente anti-COVID-19 administrate persoanelor cu imunitate redusă.

Vom avea un nou val de Covid-19? Analiză The Washington Post: La orizont există semnale îngrijorătoare

Vom avea un nou val de covid? Chiar acum, în Statele Unite, cazurile zilnice și decesele scad treptat de pe un platou încă înalt. La orizont, însă, există semnale îngrijorătoare ale unui posibil nou val, notează The Washington Post.

Europa este un indicator revelator. În ultimele câteva săptămâni, cazurile în rândul persoanelor de 65 de ani și peste au crescut în 19 din cele 26 de țări care raportează date Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Cincisprezece țări din grup au raportat o creștere a numărului de spitalizări. Germania, Franța și Italia au cunoscut cazuri în creștere. Centrul european a spus că principalul motor al numărului mare de infectări pare să fie faptul că oamenii, în mod firesc, produc aglomerații în zonele interioare, o dată cu trecerea vremii. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a remarcat un alt factor: „Majoritatea țărilor nu mai impun măsuri pentru a limita răspândirea virusului”. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel