Număr record de locuințe goale în Japonia. Autoritățile vor să le demoleze

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Japonia se confruntă cu o scădere a populației, fapt ce a dus la un număr record de locuințe goale.

Populația Japoniei se află în scădere într-un ritm rapid, ca urmare a scăderii natalității. În plus, acest lucru se vedeți în creșterea numărului de locuințe vacante, care a atins anul trecut o cifră record, de 9 milioane,  cu 510.000 mai multe comparativ cu sondajul precedent din 2018, pe fondul creșterii deceselor în rândul proprietarilor vârstnici singuri, conform datelor guvernamentale publicate marți, citate de agenția Kyodo, scrie Agerpres.

Numărul locuințelor neocupate la 1 octombrie reprezintă 13,8% din toate casele din țară, de asemenea un nivel record. Aceasta înseamnă că una din aproximativ șapte case este abandonată, potrivit Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia.

Creșterea numărului de locuințe rămase vacante poate fi pusă pe seama cazurilor în care proprietățile sunt abandonate în urma decesului locuitorilor vârstnici singuri sau a mutării lor în centre de îngrijire, în timp ce persoanele care moștenesc proprietățile aleg să locuiască în zone mai convenabile, potrivit ministerului.

Cea mai recentă cifră pune o presiune mai mare asupra administrațiilor centrale și locale care sunt nevoite să ia măsuri de demolare sau de reutilizare a acestor proprietăți nelocuite, deoarece lăsarea lor în starea actuală ar putea crește riscul de prăbușire a clădirilor, ceea ce ar conduce la o reducere a siguranței publice în zonele respective.

Demolarea locuințelor, îngreunată de dificultatea identificării proprietarilor de drept

Progresele au fost lente în demersul de demolare a unor astfel de case, în parte din cauza dificultății de a identifica proprietarii de drept ai acestora.

Numărul locuințelor vacante din Japonia se ridica la 1,72 milioane în 1973, reprezentând 5,5% din totalul locuințelor. Cifra a crescut la 4,48 milioane în 1993 și s-a dublat în ultimii 30 de ani, conform datelor ministerului.

Din cele 9 milioane de locuințe neocupate, majoritatea, respectiv 4,43 milioane, sunt disponibile pentru închiriere, cele care sunt de vânzare fiind în număr de 330.000, în timp ce numărul locuințelor secundare goale, cum ar fi casele de vacanță, se ridică la 380.000, potrivit datelor. Situația celorlalte 3,85 milioane de locuințe este necunoscută.

Numărul total al locuințelor din Japonia a crescut cu 2,61 milioane, ajungând la 65,02 milioane, potrivit sondajului, iar cel al caselor ocupate a crescut cu 2,03 milioane, ajungând la 55,65 milioane, ceea ce reflectă o creștere a numărului de gospodării formate dintr-o singură persoană, chiar dacă populația este în scădere.

Sondajul privind situația locuințelor din Japonia este realizat o dată la cinci ani, începând din 1948.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel