Nu asocia aceste două alimente în alimentație. Consumate împreună îți vor otrăvi ficatul

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie de la Angele J: Pexels
Fotografie de la Angele J: Pexels

Există două alimente care, atunci când sunt ingerate împreună, la aceeași masă, pot otrăvi ficatul. Să vedem care sunt aceste alimente.

În alimentația de zi cu zi, pe lângă luarea în considerare a proprietăților nutriționale ale diferitelor alimente, trebuie acordată atenție și efectelor pe care diferitele combinații dintre acestea le pot declanșa în organism, potrivit Salutecobio.

De fapt, există combinații care, chiar dacă sunt alcătuite din alimente benefice pentru sănătate, provoacă reacții opuse în organism. Doar două alimente consumate împreună sunt suficiente pentru a provoca intoxicații hepatice.

Ce este intoxicația hepatică

Ficatul tău este un organ vital care îndeplinește sute de sarcini legate de metabolism, stocarea energiei și filtrarea deșeurilor. Vă ajută să digerați alimentele, să le transformați în energie și să stocați energia până când aveți nevoie de ea. De asemenea, ajută la filtrarea substanțelor toxice din sânge. Printre funcțiile metabolice fundamentale ale ficatului se numără:

  • Producția de bilă;

  • Transformarea alimentelor ingerate;

  • Sinteza colesterolului și trigliceridelor;

  • Eliminarea substanțelor toxice din sânge.

Boala hepatică este un termen general care se referă la orice afecțiune care afectează ficatul.  Aceste afecțiuni se pot dezvolta din diferite motive, dar toate pot afecta ficatul și pot afecta funcția acestuia. Același lucru este valabil și în cazul intoxicației, care compromite sau alterează cel puțin una dintre funcțiile vitale enumerate.

Intoxicația hepatică apare atunci când există o acumulare excesivă de toxine în acest organ vital.

Se mai numește și hepatotoxicitate sau hepatită toxică. Poate provoca simptome severe sau leziuni hepatice dacă nu primiți ajutor. Medicamentele, suplimentele pe bază de plante, substanțele chimice, solvenții și alcoolul sunt toate cauzele posibile ale hepatotoxicității.


Ficatul tău filtrează tot ceea ce intră în organism

Eliminați alcoolul, drogurile și substanțele chimice din sânge. Uneori, pe măsură ce ficatul tău își face treaba de a procesa și curăța sângele, se formează toxine. Ele vă pot inflama și vă pot afecta ficatul.


Boala toxică a ficatului poate fi ușoară sau severă iar dacă continuă pe termen lung poate provoca cicatrici permanente ale ficatului sau ciroză.

Acest lucru poate duce la insuficiență hepatică sau chiar la moarte.

Simptomele intoxicației hepatice

Formele ușoare de hepatită toxică pot să nu provoace simptome și pot fi detectate doar prin analize de sânge. Când apar semne și simptome de hepatită toxică, acestea pot include:

  • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

  • Mâncărime;

  • Dureri abdominale în partea dreaptă sus a abdomenuluiOboseală;

  • Pierderea poftei de mâncareGreață și vărsături;

  • Eczemă;

  • Febră;

  • Pierdere în greutate;

  • Urina închisă sau de culoarea ceaiului.

Alimente care, dacă sunt consumate împreună, ar putea provoca intoxicații hepatice

Pe lângă riscurile menționate mai sus, există și alți factori care ar putea provoca intoxicații hepatice: combinația greșită a anumitor alimente. De exemplu, ar fi indicat să se evite combinația de alimente acide și alcaline în cadrul aceleiași mese. Combinația de aciditate și alcalinitate poate provoca reacții adverse în organismul nostru.

Printre alimentele pe care nu ar trebui să le consumăm împreună pentru a evita afecțiunile neplăcute ale ficatului se numără roșiile și castraveții.

 De câte ori le combini împreună în salate? Ar fi bine să nu o mai faci! Digestia simultană a acestor două alimente, de fapt, ar putea provoca o serie de reacții adverse atribuibile intoxicației hepatice, printre care:

  • Formarea gazelor;

  • Hiperaciditate gastrica;

  • Greață și arsuri la stomac;

  • Tulburări care afectează tractul gastrointestinal superior.

Consumul acestor două alimente împreună nu este doar nesănătos pentru ficat, ci și inutil din punct de vedere al beneficiilor. Ambele ingrediente conțin vitamina C. Dar castraveții conțin ascorbinază, în timp ce roșiile, pe de altă parte, conțin acid ascorbic. Aceste două substanțe, atunci când sunt combinate în organism, anulează reciproc efectele benefice ale ambelor alimente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel