Nord Stream a reluat pomparea gazelor, după lucrările de întreţinere programate

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Rusia a reluat transportul de gaze prin NS1.

Gazoductul Nord Stream a reluat transportul de gaze din Rusia spre Germania, după lucrările de întreţinere preventivă programată.

Potrivit operatorilor de transport de gaze OPAL Gastransport şi NEL Gastransport, exploatarea gazoductului a fost reluată, începând de la ora 7:00, ora Moscovei, în strictă conformitate cu programul de întreţinere programat.

Magistrala a fost oprită, conform programării, pe 11 iulie, ceea ce a stârnit însă îngrijorare în rândul oficialilor europeni şi în rândul presei.

Au existat speculaţii potrivit cărora gazoductul nu-şi va relua funcţionarea după o oprire sau că ar funcţiona la o capacitate diferită. În plus, în timpul lucrărilor de întreţinere a gazoductului, s-a produs un accident la un câmp minier din Norvegia, ceea ce a crescut şi mai mult deficitul de gaze în Europa.

Nord Stream, capabil să funcţioneze la o capacitate de 40% 

Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al Germaniei, a declarat joi că Rusia a livrat 67 de milioane de metri cubi pe zi (aproximativ 40% din volumele de gaz convenite prin contract), în conformitate cu reluarea livrărilor prin conducta Nord Stream 1.

Acest fapt se datorează faptului că una dintre turbinele gazoductului nu a revenit de la o revizie majoră de la o uzină din Montreal, din cauza sancţiunilor canadiene. În plus, la staţia de compresoare Portovaia s-a încheiat perioada de revizie şi a altor motoare. Doar două motoare mai funcţionează în prezent la instalaţie. În curând, încă o unitate de pompare a gazelor ar trebui oprită, din cauza altei revizii.

Gazoductul Nord Stream a început să funcţioneze în 2011. În 2021, s-au transportat 59,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Participanţii la proiect sunt Gazprom, Wintershall Dea, Gasunie, E.ON şi Engie, arată Rador.

Reuters scrie că întreruperea aprovizionării a împiedicat eforturile europene de reumplere a depozitelor de gaze pentru iarnă, crescând riscul raționalizării și un alt impact asupra creșterii economice fragile, dacă Moscova limitează și mai mult fluxurile de răzbunare pentru sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.

"Suntem în proces de reluare a transportului de gaze. Poate dura câteva ore pentru a ajunge la volumele de transport nominalizate", a declarat mai devreme pentru Reuters un purtător de cuvânt al operatorului de conducte.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel