Nivelul mărilor va crește cu 27 cm în următorii 150 de ani

Matei Ion |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Dacă nivelul mărilor ar crește cu un metru, Delta Dunării ar dispărea complet cât și o bună parte din litoral, Portul din Constanța etc.
Dacă nivelul mărilor ar crește cu un metru, Delta Dunării ar dispărea complet cât și o bună parte din litoral, Portul din Constanța etc.

O enormă bucată de gheață care se desprinde din calota Groelandei va duce la o creștere a nivelului apei la nivel global cu 27 de centimetri, potrivit unui studiu publicat luni și citat de Bloomberg.

Așa zisa gheață-zombi sau gheață moartă este cea care este încă atașată de zone mai groase ale calotei, dar care nu mai este alimentată de acei ghețari mai mari. Acest lucru este cauzat de faptul că ghețarii mari primesc mai puțină zăpadă de reaprovizionare. Între timp, gheața condamnată se topește din cauza schimbărilor climatice, a declarat coautorul studiului, William Colgan, glaciolog la Geological Survey of Denmark and Greenland.

"Este gheață moartă. Pur și simplu se va topi și va dispărea din stratul de gheață", a declarat Colgan într-un interviu. "Această gheață a fost trimisă în ocean, indiferent de scenariul climatic (al emisiilor) pe care îl luăm acum în considerare".

Autorul principal al studiului, Jason Box, un glaciolog care studiază gheața Groelandei a declarat că este "mai degrabă cu un picior în mormânt".

Citește și: Europa lovită de o secetă ”fără precedent”

Creșterea inevitabilă a nivelului apei cu 27 de centimetri este de două ori mai mult decât se așteptau oamenii de știință anterior, ca urmare a topirii stratului de gheață din Groenlanda. Studiul publicat în revista Nature Climate Change spune că ar putea ajunge chiar până la 78 de cm. În schimb, raportul de anul trecut al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice a estimat o creștere probabilă a nivelului mării între 6 și 13 centimetri, ca urmare a topirii gheții din Groenlanda, până în anul 2100.

Ceea ce au făcut oamenii de știință pentru acest studiu a fost să analizeze gheața în stare de echilibru. Într-un echilibru perfect, zăpada căzută în munții din Groenlanda curge și îngroașă părțile laterale ale ghețarilor, echilibrând ceea ce se topește pe margini. Dar în ultimele decenii, în schimb cade mai puțină zăpadă și se topește mai multă, ceea ce creează un dezechilibru. Autorii studiului au analizat raportul dintre ceea ce se adaugă și ceea ce se pierde și au calculat că 3,3% din volumul total de gheață din Groenlanda se va topi, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu reducerea poluării cu carbon la nivel mondial, a declarat Colgan.

Unul dintre autorii studiului a declarat că peste 110 trilioane de tone de gheață sunt deja condamnate să se topească din cauza incapacității calotei de gheață care se încălzește de a-și reface marginile. Când această gheață se va topi în apă, dacă ar fi concentrată doar deasupra Statelor Unite, aceasta ar avea o adâncime de 11 metri.

Aceasta este prima dată când oamenii de știință au calculat o pierdere minimă de gheață - și creșterea corespunzătoare a nivelului mării - pentru Groenlanda, una dintre cele două masive calote de gheață de pe Pământ care se micșorează din cauza schimbărilor climatice cauzate de arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel