Nicuşor Dan: Am propus cu cât să se majoreze prețul GIGACALORIEI. NU s-a aprobat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 26 noi 2021, 16:02 | Categorie: Economie

Propunerea primarului Nicuşor Dan de creştere a preţului gigacaloriei nu a fost aprobată. Edilul șef solicitase ca bucureștenii să plătească 380 de lei din totalul de 980 de lei, cât este prețul gigacaloriei.

„Până când Consiliul General al Municipiului Bucureşti va interveni bucureștenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie, așa cum s-a stabilit”, a declarat Nicușor Dan.

"Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus", a spus edilul general.

Cum s-a ajuns la 280 de leiÎn primul rând s-a ţinut cont de creşterea de preţ pe care o suportă de la 1 noiembrie şi cetăţenii care au centrale individuale.

Al doilea aspect luat în calcul a fost că tariful nu s-a mai mărit din 2011, când preţul gigacaloriei suportat de către bucureşteni a fost stabilit la 164 de lei, dintr-o valoare totală de 320 de lei.

"Azi, preţul de furnizare a gigacaloriei este 980 de lei şi este total disproporţionat să avem 164 de lei raportat la 980 de lei", a susţinut edilul.

Citește și: Fără centrale de apartament în blocurile nou construite. Cu ce soluție vine ministrul mediului

Al treilea element avut în vedere a fost preţul gigacaloriei suportat de populaţie în alte oraşe din ţară. În prezent, în oraşele care au actualizat preţurile, acestea au valori cuprinde între 350-500 de lei.

Primarul general a reamintit că a solicitat susţinerea Guvernului în ce priveşte subvenţia la căldură şi s-a arătat optimist că va exista un sprijin financiar.

"Consider că este rezonabil, pentru a putea trece cu toţii peste această iarnă, să existe o contribuţie echilibrată din partea Municipalităţii, din partea Guvernului şi din partea cetăţenilor. Presiunea pe bugetul local care vine din diferenţa de preţ între 280 de lei şi 164 de lei este 320 de milioane de lei pe an. 320 de milioane de lei pe an este o sumă importantă, cu care pot să fie făcute foarte multe lucruri care să fie utile comunităţii", a arătat primarul, conform Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite