„Nasty”: Documentar despre Ilie Năstase, băiatul rău original al tenisului, lansat la Festivalul de Film de la Cannes - Articol The Guardian

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

„N-am mai văzut niciodată un jucător ca acesta”, spune un contributor. „Când Ilie era pe teren, întotdeauna se întâmpla ceva”, adaugă altul. Ei vorbesc în cadrul unui nou documentar despre Ilie Năstase, băiatul rău original al tenisului din anii '70, care va fi proiectat vineri la Festivalul de Film de la Cannes.

Filmul se intitulează „Nasty”, porecla care i s-a lipit rapid lui Năstase, ale cărui năzbâtii pe teren, plângeri capricioase și confruntări cu arbitrii erau de neconceput într-un sport anterior dominat de amatorism și comportament bine-crescut. Era „open”, în care turneele de Grand Slam au început să ofere premii în bani și să permită jucătorilor profesioniști să concureze alături de amatori, începuse doar cu câțiva ani mai devreme, în 1968, iar Năstase a devenit unul dintre primii beneficiari de profil înalt, scrie The Guardian.

Acum, la 77 de ani, rămâne neclintit. „Noi am vrut să fim profesioniști, dar aveam arbitri neprofesioniști. Pentru mine, asta era problema. Niciodată nu m-am plâns de ceva despre care nu eram sigur că era greșit. Trebuia să fac ce e corect pentru mine. De aceea am spus ce am spus și, bineînțeles, am fost suspendat, am fost amendat. Am plătit pentru asta.” Acum, spune el, situația este diferită. „Sunt atât de stricți”, spune el, „dar când eram eu numărul 1, puteai să scapi cu mai multe lucruri.”

Publicul britanic este probabil să-și amintească de Năstase pentru singura sa finală de la Wimbledon, pe care a pierdut-o în fața lui Stan Smith în 1972; aceasta a făcut parte dintr-o perioadă de succes în cariera sa în care l-a învins pe Arthur Ashe pentru a câștiga titlul de la US Open în același an și a câștigat French Open în 1973 fără a pierde vreun set. În 1973 a fost, de asemenea, numit jucătorul numărul 1 în primul clasament ATP. Cu toate acestea, excelența sa evidentă a fost însoțită de un comportament necontrolat, pe care oficialitățile și regulamentul tenisului nu erau pregătite să-l gestioneze, ceea ce a dus direct la crearea unui cod de conduită profesională de către Federația Internațională de Tenis.

Unul dintre paradoxurile lui Năstase este că, în afara terenului, părea să fie foarte popular printre colegii săi profesioniști, cu susțineri entuziaste în film din partea unor figuri precum Billie Jean King, Björn Borg și Jimmy Connors. Într-o perioadă în care sportul era considerabil mai camaraderesc și accesibil decât este acum, Năstase avea un aer de glamour, ca răspunsul tenisului la George Best, cu un exotism subliniat de moștenirea sa românească. În anii '60 și începutul anilor '70, tenisul era în mare parte dominat de americani, australieni și vest-europeni, astfel încât originea sa din spatele cortinei de fier îl făcea o figură neobișnuită și misterioasă.

Însoțit de colegul său român Ion Țiriac, Năstase a trebuit să-și croiască drum pe circuitul de turnee cu aproape nicio susținere financiară; în film, Țiriac spune că economiseau bani dormind sub cerul liber și vânzându-și încălțămintea de antrenament le putea aduce suficienți bani pentru a-și hrăni familiile timp de o lună. Năstase spune că povestea este doar o ușoară exagerare: „Nu am dormit în parc; poate într-o pensiune de 1 liră lângă parc.”

Natura mercurială a lui Năstase l-a dus și în câteva episoade mai întunecate – în principal un conflict cu Serena Williams în 2017 după ce a fost auzit off-mic referindu-se aparent la culoarea pielii copilului ei nenăscut ca „ciocolată cu lapte”. Ulterior, și-a cerut scuze pentru remarcă, precum și pentru insultarea jucătoarelor britanice de tenis Anne Keothavong și Johanna Konta în timpul aceluiași turneu. Năstase dă acum vina pe o traducere nefericită a glumei sale originale în română pentru ofensa adusă lui Williams. „A fost o situație nefericită, dar nu sunt rasist.”

Năstase se gândește acum la moștenirea sa. „Este important pentru copiii de astăzi să vadă cum era tenisul atunci și vreau să las ceva în urmă pentru familia mea. Am ieșit din România când aveam 19 ani, am învățat rapid, iubesc tenisul. Și am învățat, dacă pui pasiune în ceea ce faci, vei reuși.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel