NASA va încerca din nou să lanseze astronauți la bordul navei Boeing Starliner

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Agenția spațială americană NASA va încerca miercuri din nou să lanseze doi astronauți către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul noii nave Boeing Starliner.

Două încercări anterioare de a trimite astronauții americani Butch Wilmore și Sunita Williams la ISS în primul zbor cu echipaj al Starliner au fost anulate înainte de lansare. Wilmore și Williams abia intraseră în capsulă pe 6 mai când oficialii de la sol au observat o valvă de evacuare a oxigenului defectă pe a doua treaptă a rachetei Atlas V, scrie VOA.

A doua anulare a avut loc sâmbăta trecută, cu puțin sub patru minute înainte de decolare, din cauza unei defecțiuni a sistemului de computer care controlează ultimele minute ale numărătorii inverse.

Dacă lansarea de miercuri va fi reușită, Wilmore și Williams vor petrece o zi pe orbită înainte de a se întâlni și andoca cu avanpostul orbital, unde vor petrece aproximativ o săptămână testând capsula și subsistemele acesteia.

Zborul eventual va fi ultimul test înainte ca NASA să poată certifica Boeing pentru a efectua misiuni de rutină către și de la stația spațială pentru agenție.

Dacă testul Boeing va fi reușit, va deveni a doua opțiune fiabilă pentru zborul spațial uman, alături de capsula Dragon a lui Elon Musk. SpaceX transportă astronauți NASA către și de la ISS din 2020.

Programul Starliner a experimentat ani de întârzieri și costuri ridicate.

În timpul unui zbor de testare fără echipaj din 2019, capsula a fost pe o traiectorie incorectă din cauza unei erori de software și s-a întors fără a ajunge la ISS.

O altă lansare a fost amânată în 2021 din cauza unei probleme cu o valvă. O capsulă fără echipaj a ajuns la ISS în mai 2022. Dar de atunci, nava spațială a experimentat mai multe probleme, inclusiv descoperirea unei benzi inflamabile în cabină și a unor parașute slabe.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel