Muzeul Britanic recuperează artefacte valoroase dispărute din colecțiile sale

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

După dezvăluirea de anul trecut că aproximativ 2.000 de obiecte, inclusiv bijuterii din aur și pietre semiprețioase, au dispărut din colecțiile sale, Muzeul Britanic a reușit să recupereze încă 268 de artefacte care fuseseră pierdute. Aceasta aduce numărul total de obiecte recuperate la 626.

Eforturile de recuperare au venit după dezvăluirea din anul precedent că aproximativ 2.000 de obiecte, datând din perioada 1.500 î.Hr. până în secolul al XIX-lea, au dispărut. Unele dintre acestea au fost chiar găsite la vânzare pe eBay, scrie euronews.com.

George Osborne, președintele consiliului de administrație al Muzeului Britanic și fost cancelar, și-a exprimat uimirea: „Puțini se așteptau să vadă această zi, și chiar și eu am avut îndoielile mele."

„Când am anunțat vestea devastatoare că obiectele au fost furate din colecția noastră, oamenii au presupus, pe bună dreptate, că asta a fost - era puțin probabil să vedem mai mult decât câteva dintre ele din nou. Așa este de obicei istoria cu astfel de furturi," a spus Osborne.

El a adăugat: „Dar echipa de la Muzeul Britanic a refuzat să renunțe. Prin muncă detectivistică ingenioasă și o rețea de binevoitori, am realizat un rezultat remarcabil: peste 600 dintre obiecte sunt înapoi cu noi, și alte 100 au fost identificate - în total aproape jumătate din obiectele furate pe care le-am putea recupera."

Anul trecut, un membru senior al personalului suspectat de implicare în dispariția obiectelor a fost concediat. Ulterior, s-a dezvăluit că acesta era Peter Higgs, curatorul pentru culturile mediteraneene.

S-a aflat că experți antichari au avertizat Muzeul Britanic că obiecte care se potriveau cu cele din colecția sa apăreau la vânzare pe eBay, unele pentru doar 40 de lire sterline (46 de euro), dar aceste avertismente au fost ignorate.

Consecințele furturilor au dus la demisia directorului de atunci, Hartwig Fischer, iar muzeul a lansat de atunci propria sa investigație asupra furturilor, precum și un apel către public pentru ajutor în recuperarea obiectelor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel