Mușcăturile de pisică, pericole. Cât de grave pot deveni

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
muscaturi de pisica - FOTO: Freepik@kamchatka
muscaturi de pisica - FOTO: Freepik@kamchatka

Deși pisicile sunt drăgălașe, ele pot mușca sau zgâria. Atunci când o pisică mușcă, este posibil să prezinte anumite riscuri pentru sănătatea persoanei care a fost mușcată.

Pisicile poartă multe bacterii în gură capabile să provoace infecții. Deși pisicile de casă sunt adesea vaccinate împotriva celor mai grave boli, cum ar fi rabia, pisicile fără stăpân nu sunt de obicei vaccinate și pot purta mai multe boli.


Mușcăturile de pisici cu infecții pot deveni nu numai dureroase, ci și roșii sau decolorate și umflate.

Dacă sunt lăsate netratate, infecțiile cu mușcături de pisică se pot răspândi în alte părți ale corpului, provocând o afecțiune numită septicemie (otrăvirea sângelui), care necesită spitalizare. În cazuri rare, aceste infecții pot fi fatale.

Boli care pot fi purtate de pisici

Există tone de bacterii periculoase care înfloresc în interiorul gurii unei pisici. Dinții pisicilor sunt ascuțiți și arătoși. Când te mușcă, ele injectează, în esență, bacterii adânc în țesutul pielii tale.

Gaura de puncție poate sigila rapid și poate capta bacteriile din gura pisicii sub piele. Straturile interioare calde și întunecate ale pielii sunt optime pentru creșterea bacteriilor. Infecțiile cutanate, cunoscute sub numele de celulită, pot apărea rapid după o mușcătură.

Iată câteva dintre potențialele boli infecțioase care se pot întâmpla după o mușcătură de pisică:

- Pasteurella multocida

- Pasteurella multocida este un tip de bacterii frecvent întâlnite în gurile pisicilor care pot provoca infecții după o mușcătură sau o zgârietură.

De fapt, o analiză a cercetării din 2013 a arătat că Pasteurella este cel mai frecvent organism izolat atât de mușcăturile de pisici, cât și de câini. Persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție severă din cauza acestor bacterii.


- Boala zgârieturii de pisică. Este o infecție cauzată de bacteria Bartonella henselae.

- Turbare. Pisicile, la fel ca multe alte mamifere, pot fi purtătoare de rabie. Acest virus este aproape întotdeauna fatal atunci când nu 
este tratat, dar este extrem de rar. Majoritatea pisicilor domestice sunt deja vaccinate împotriva rabiei. Dacă știi că pisica care te-a mușcat are un vaccin antirabic, este puțin probabil să contractezi rabie.

- Tetanos

Cele mai frecvente simptome ale infecției de la o mușcătură de pisică includ:

- roșeață sau decolorare

- umflătură

- inflamare

- senzație de arsură, potrivit Healthline.

Simptomele mai grave ale unei infecții cu mușcături de pisică includ:

- puroi sau lichid care iese din rană

- pierderea senzației în apropierea plăgii

- dungi roșii sau decolorate în apropierea plăgii

- umflarea ganglionilor limfatici

- febră sau frisoane

- transpirații nocturne

- oboseală

- slăbiciune musculară

- incapacitatea de a folosi mâna (dacă mâna a fost mușcată)

De asemenea, ar trebui să solicitați tratament medical cât mai curând posibil dacă începeți să experimentați aceste simptome mai grave.

Ar trebui să curățați în continuare zona plăgii cu apă și săpun, dar este puțin probabil să trebuiască să luați vreo măsură.

Rănile de puncție de la o mușcătură de pisică au un risc ridicat de infecție. Mușcăturile pe mână sunt, de asemenea, cu un risc ridicat de infecție. Spălați bine rana cu apă și săpun și acoperiți cu un bandaj steril.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel