Motivul pentru care unii artiști majori își anulează brusc spectacolele și, în unele cazuri, întregi turnee

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Mai mulți artiști renumiți au anulat recent spectacole și turnee, stârnind întrebări cu privire la posibilitatea ca boom-ul post-pandemic al muzicii live să se răcească, pe măsură ce oboseala consumatorilor în ceea ce privește cheltuielile se întâlnește cu prețurile ridicate ale biletelor.

Vineri, Jennifer Lopez a anunțat că își anulează turneul din 2024, invocând dorința de a petrece mai mult timp cu familia sa. În același timp, trupa The Black Keys a anunțat că renunță la un turneu pe stadioane în favoarea unor serii de spectacole în locații mai mici, scrie NBC News.

Ambele turnee au devenit subiect de discuție pe rețelele sociale, în special prin capturi de ecran care arătau locuri goale la anumite date ale turneului. (NBC News nu a putut verifica direct autenticitatea acestora.)

Pentru artiștii a căror popularitate a atins apogeul, se pare că există o cerere mare și prețuri ridicate. De exemplu, prețul mediu de revânzare pentru turneul „Guts” al Oliviei Rodrigo este de 571 de dolari, iar următorul cel mai ridicat este de 409 de dolari pentru a-l vedea pe Morgan Wallen, conform datelor SeatGeek raportate inițial de Axios.

Multe dintre aceste turnee sunt vândute prin Ticketmaster și compania-mamă Live Nation. Înainte de a se confrunta cu acuzații că ar fi un monopol, o afirmație pe care o neagă, Live Nation a raportat cel mai mare prim trimestru din istoria sa, cu venituri de 3,8 miliarde de dolari. Afacerea sa cu concerte a crescut cu 26%, ajungând la 2,9 miliarde de dolari, în timp ce „numărul estimat de fani” la nivel global a crescut cu peste 20%, iar în America de Nord cu 42%.

Datele oficiale ale guvernului indică totuși o revenire la un ritm mai normal al vânzărilor de evenimente live după un boom post-pandemic. Biroul de Statistică a Muncii din SUA a raportat luna trecută că prețurile la biletele de cinema și concert au crescut cu doar 3,4% față de anul anterior până în aprilie, cel mai scăzut nivel din 2021 și a doua lună consecutivă care arată o încetinire.

Dave Clark, editor al Ticket News, care urmărește industria divertismentului live, a spus că perioada de creștere explozivă a muzicii live după redeschiderea post-pandemică ar putea fi văzută în retrospectivă ca o anomalie: oamenii erau pur și simplu mai dornici – și mai capabili financiar – să meargă la cât mai multe spectacole după luni de zile petrecute în interior.

„Zilele în care exista suficientă cerere pentru a umple arenele la prețuri maxime pur și simplu nu mai sunt prezente în această economie a evenimentelor live – în afară de oameni precum Taylor Swift, care poate vinde orice oriunde,” a spus el.

Într-un moment în care mulți consumatori se luptă să plătească pentru necesitățile de bază, el a spus, „oamenii văd unele dintre prețurile cerute și pur și simplu spun: 'Nu, mulțumesc.'”

Un alt factor ar putea fi o problemă de ofertă, a adăugat Clark: prea multe trupe încearcă să facă turnee simultan sau prea des. În era pre-streaming, trupele mergeau în turneu pentru a promova un album. În prezent, a spus el, situația s-a inversat, deoarece veniturile din muzica înregistrată au scăzut dramatic.

„Acum fac albume pentru a vinde turneul,” a spus el. „Acest paradigmă are mult de-a face cu asta. Este pur și simplu o piață foarte supraîncărcată.”

The Black Keys au lansat recent un nou album, iar single-ul lor de debut a ajuns pe locul 1 în topul Billboard Alternative Airplay în martie.

Cu toate acestea, duo-ul rock a anunțat că va anula și reprograma planurile de turneu din vară, schimbând de la arene la alte locații care oferă o experiență mai „intimă”, conform trupei. Noile date nu au fost încă anunțate.

The Black Keys nu sunt singurii care ar putea cădea victime oboselii costisitoare a concertelor.

Trupa pop-rock 311 a anunțat că și-a anulat datele turneului european din cauza „costurilor crescute ale turneului peste hotare,” care au făcut ca anumite porțiuni ale turneului să fie „impracticabile.”

Alți artiști, inclusiv Pink și Justin Timberlake, au anulat recent anumite date de spectacole, în timp ce Jonas Brothers au amânat turneul lor european, deși nici unul nu a citat oficial motive financiare pentru aceste decizii.

„Cred că, cu toată această competiție pentru banii fanilor, era evident că unii artiști vor pierde,” a spus Bill Werde, directorul Programului Bandier pentru Industria Înregistrărilor și Divertismentului de la Universitatea Syracuse.

Încă mai există multe turnee la scară largă planificate pentru această vară, care, până acum, par să nu fie afectate de cererea scăzută. Hootie & the Blowfish au programate 48 de date în acest an, în timp ce Dave Matthews Band are 34 de date. Alte trupe de top care vor porni în turneu includ Maroon 5, Zac Brown Band, Red Hot Chili Peppers, Kenny Chesney și Chris Stapleton.

Cu toate acestea, experții spun că tendințele economice recente din industria muzicii live, în special tipul de consolidare pe care Departamentul de Justiție încearcă acum să îl combată, au dus la mai puține locații de dimensiuni mici.

Acest lucru a făcut ca anumite date ale turneului să fie mai dificil de realizat financiar pentru artist, locație și promotor.

„Unele spectacole nu își pot permite să scadă prețurile; nu își pot permite să aștepte să încerce să vândă restul locurilor,” a spus Clark.

Dacă există incertitudini cu privire la capacitatea tuturor părților interesate de a ajunge cel puțin la un punct de echilibru, a spus el, spectacolul ar putea fi anulat.

Aceste realități s-au ciocnit cu un public de concerte mai circumspect. Brittney D’Mello, o tânără de 23 de ani, fan K-pop din New Jersey care lucrează în marketing corporativ, a postat pe rețelele sociale despre frustrarea ei față de peisajul actual al turneelor.

„Biletele sunt prea scumpe,” a spus D’Mello. „Există doar un NUMĂR MIC de oameni (10%) care vor cheltui 500 de dolari+ pe VIP/floor/premium,” a spus ea. „Restul dintre noi avem bugete și nu vom cheltui 100 de dolari pe locuri în spate,” a spus ea, referindu-se la locurile care sunt de obicei cele mai îndepărtate de scenă.

„Toată lumea face turnee în acest an... și noi avem bani doar pentru 2-3 concerte MAX,” a adăugat ea.

Într-un interviu ulterior cu NBC News, D’Mello a spus că a decis pur și simplu să își limiteze bugetul pentru concerte.

„Voi merge să văd doar doi artiști care sunt favoriții mei de încredere,” a spus ea. „Dar nu voi mai merge ocazional la concerte. Și după ce merg la două concerte, cred că acolo mă opresc.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel