Moskvich. Rușii, împărțiți între nostalgie și modernitate. ”O decizie populistă” / ”Nu este nevoie să producem aceleași mașini vechi”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Moskvich 2140 / flickr, Sergey Rodovnichenko
Foto: Moskvich 2140 / flickr, Sergey Rodovnichenko

Moskvich era motiv de mândrie pentru orice rus care deținea o astfel de mașină.

Fabricat ultima dată în urmă cu două decenii, Moskvichul (care se traduce prin „moscovit”) a parte de o revenire neașteptată, facilitată de locul liber lăsat de producătorii auto occidentali.

Când Renault și-a anunțat plecarea, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a promis că brandul auto sovietic va fi revigorat și a anunțat planurile de naționalizare a fabricii Renault din Moscova, care era centrul de producție pentru Moskvich, în perioada sovietică, relatează Reuters.

În ciuda „istoriei lungi și glorioase” a lui Moskvich - așa cum declara Sobyanin - părerile, privind planurile de repornire a unei mașini despre care mulți au presupus că aparține trecutului, sunt împărțite.

„Am auzit că Moskvich este pe cale să fie readus la viață... și sunt foarte bucuros de asta”, a spus Alexander Bondarenko, purtând un tricou cu marca Moskvich. „Dacă vor introduce o versiune modernă a modelului 2140, o voi cumpăra imediat”.

Dar unii entuziaști Moskvici sunt sceptici în privința planurilor, văzând în asta doar motivații politice.

„Renașterea lui Moskvici este o decizie populistă”, a spus Serghei, locuitor al Moscovei, care a refuzat să-și dea numele de familie, adăugând: „Nu este clar ce vom obține din asta”.

Pe fondul unui exod larg al companiilor occidentale, președintele Vladimir Putin a spus că rușii ar trebui să fie mândri de moștenirea industrială a țării și dorește să stimuleze baza de producție internă a Rusiei.

Alți fani ai mașinii au spus că povestea mult iubitului Moskvich ar trebui să rămână în trecut.

„Moskviciul nu trebuie atins: a murit; a fost ucis”, a spus Stanislav Tsibulsky, referindu-se la dispariția dureroasă a fabricii auto din Moscova care producea mașinile. El spune că lucrătorii fabricii nu primiseră salariile ani de zile și mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă.

„Uzina a fost dărâmată, nu exista muzeu, iar acum plănuim să restaurăm Moskvich (...) Mi se pare o blasfemie”, spune el.

Există zeci de modele de Moskvich, produse din 1946, până la desființarea fabricii, survenită în 2001.

În perioada de glorie a fabricii, oamenii așteptau chiar și 10 ani pentru a putea achiziționa unul dintre cele mai populare modele, Moskvich 412, despre care fanii spun că costa în 1975 aproximativ 5.000 de ruble, în condițiile în care salariul mediu lunar era de 150 de ruble.

Pentru nostalgicul proprietar al Moskvici Serghei Ushakov, revenirea la viață a mașinii este o veste binevenită, dar el spune că țara ar trebui să se concentreze, totuși, pe fabricarea de mașini moderne.

„Acesta este un obiect rar pe care îl păstrez în stare de funcționare”, spune el, în timp ce își prezintă modelul Moskvich 400.

„Dar nu este nevoie să producem aceleași mașini”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel