Moșii de vară iunie 2022. Preot: „De ce trebuie să lași lumânarea aprinsă, după ce dai de pomană”

Ioana Dinu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
colivă
colivă

Sâmbătă, 11 iunie 2022, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire pentru toți cei adormiți.

După datinile strămoșești, în sâmbăta Moșilor de vară, se dau de pomană colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite „moşoaice”. În Bucovina și în alte zone din țara noastră, pomenile amintite sunt trimise vecinilor încă de la primele ore ale dimineții.

Credincioşii trebuie să ştie că sunt datori, în această zi, să îi pomenească pe toţi strămoşii şi moşii lor şi pe toţi cei din veac adormiţi, în cadrul slujbei de parastas care se săvârşeşte în toate bisericile, la finalul Sfintei Liturghii.

Când dăm de pomană, dăm și o lumânare aprinsă, dar ce semnificație are această lumânare aprinsă? Aflați de la un preot din provincie.

„În ceea ce priveşte tradițiile populare legate de orice fel de eveniment din viață (de la naştere până la moarte), acestea sunt izvorâte fie din credință, fie din superstiții. Lumânarea lăsată să ardă mai mult timp nu este o superstiție, ci credința că cei dragi pomeniți primesc, pe lumea cealaltă, mai multă lumină şi bucurie prin rugăciunile rostite atunci şi prin simbolismul arderii lumânării", a spus părintele Traian Zoltan.

Moșii de vară este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel