Misterul valorii: De ce sunt viorile Stradivarius atât de prețioase

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Misterul valorii: De ce sunt viorile Stradivarius atât de prețioase
Misterul valorii: De ce sunt viorile Stradivarius atât de prețioase

Brandul Stradivarius este recunoscut în întreaga lume pentru calitatea superioară a instrumentelor muzicale, în special a viorilor. În plus, se poate lăuda cu crearea celei mai scumpe viori din lume, evaluată la 20 de milioane de dolari. Dar ce face un astfel de instrument atât de special și de ce costă atât de mult?

Există mai mulți factori care contribuie la valoarea unei viori Stradivarius. În primul rând, materialele folosite pentru construcția viorii sunt extrem de importante. Apoi, nivelul de pricepere și măiestrie al lutierului care a creat-o joacă un rol crucial. De asemenea, sunetul produs de vioară este un aspect esențial.

Antonio Stradivari, un lutier italian specializat în construcția și reparația instrumentelor muzicale cu coarde, a dat startul istoriei brandului Stradivarius. Născut în 1644, Stradivari era faimos pentru abilitățile sale în crearea instrumentelor precum harpa, violoncelul, chitara și viorile.

Conform informațiilor Muzeului Smithsonian, Stradivari avea un atelier în Cremona, Italia, unde a creat instrumente muzicale până în ziua morții sale în 1737. Pe parcursul vieții sale, a produs aproximativ 1000 de instrumente, iar experții estimează că aproximativ 650 dintre ele au supraviețuit până în prezent.

De-a lungul timpului, viorile Stradivarius au dobândit o valoare crescândă. Dar de ce au ajuns la prețuri atât de astronomice?

În primul rând, viorile Stradivarius sunt rare și nu au mai fost produse după moartea lui Antonio Stradivari. Un alt motiv pentru prețurile exorbitante este calitatea superioară a acestor viori. Deținerea unei viori Stradivarius conferă un statut înalt în industria muzicală. În mod simplu, cei care dețin o astfel de vioară sunt privilegiați datorită faptului că posedă un obiect vechi de câteva sute de ani.

S-a ajuns să fie atât de valoroase, încât doi oameni au fost ucişi din cauza a patru astfel de exemplare autentice. Bernard Raymond von Bredow era un neamţ de 62 de ani care colecţiona violi rare şi care s-a mutat cu fiica sa, Lydia, în Paraguay, în 2019. Din păcate, amândoi şi-au găsit sfârşitul acolo în octombrie 2021. În urma anchetei efectuate de poliţie, s-a ajuns la concluzia că făptaşul căuta certificatele de autentificare ale instrumentelor deţinute de Bernard şi că, pentru a le obţine, a recurs chiar şi la tortură. 

În prezent, cea mai scumpă vioară Stradivarius se numeşte "Messiah" şi se află la Muzeul Ashmolean din Oxford, Marea Britanie. Stradivari a făcut instrumentul respectiv în 1716, în apogeul carierei sale, şi vioara este în continuare într-o stare foarte bună, având în vedere că a fost realizată pentru a fi colecţionată şi a stat mai tot timpul în cutia sa. Valoarea acesteia este de 20 de milioane de dolari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel