Misterele din Peștera Cristalelor

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Peștera cristalelor este o cameră mare care conține cristale gigantice în mina Naica, situată în statul mexican Chihuahua. Iată ce se ascunde în interiorul ei!

Camera a fost descoperită în aprilie 2000, în timpul operațiunilor miniere de excavare a unui nou tunel în căutarea unor depozite de argint, zinc și plumb. De la începutul secolului XX, excavarea de noi galerii și tuneluri a dus la descoperirea unor cavități naturale care conțin cristale de selenit, o varietate cristalină incoloră de gips. Cavitățile apar în apropierea unor fracturi în roca calcaroasă, pe o falie care se află deasupra unei camere magmatice subterane, scrie Heritage Daily.

În urma activităţii vulcanice din urmă cu 26 milioane de ani s-a format Muntele Naica. Acest lucru a forțat anhidritul în cavități, care rămâne stabil la temperaturi de peste 58 de grade Celsius. O cameră mare care conține cristale gigantice în mina Naica din Chihuahua Pe măsură ce magma s-a răcit, scăderea temperaturii a creat condițiile pentru ca anhidritul să se dizolve, îmbogățind apa cu minerale precum sulfatul și calciul, formând cristale de gips selenit (CaSO4 – 2 H2O). Peștera Cristalelor este o cavitate în formă de potcoavă care măsoară 109 metri lungime și are un volum de 5.000 – 6.000 de metri cubi. Temperaturile din cavitate pot ajunge la 58 °C cu o umiditate de 90 până la 99 %, ceea ce face ca aceste condiții să fie extrem de periculoase pentru oameni.

Descoperire impresionantă

În 2017, s-a descoperit că aceste cristale conțineau bacterii și archaea care au fost adormite mult timp. Deși microbii au fost înveliți în urmă cu 10.000-50.000 de ani, o echipă de la Institutul de Astrobiologie al NASA din Moffett Field a reușit să reînvie organismele în laborator.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel