Miniştrii europeni de Externe se reunesc de urgenţă la New York, după anunțul lui Vladimir Putin

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Miniştrii europeni de Externe se reunesc de urgenţă la New York, după anunțul lui Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Miniştrii europeni de Externe se reunesc de urgenţă la New York, după anunțul lui Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru

Miniştrii europeni de Externe se reunesc de urgenţă la New York, după anunțul președintelui Rusiei.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană urmează să se reunească de urgenţă miercuri la New York, pentru a discuta problema Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea, afirmă surse diplomatice ale agenţiei Reuters.

Oficialii europeni se află în metropola americană cu ocazia Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Agerpres.

Precizm că și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare. Bogdan Aurescu a participat, miercuri, la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, potrivit MAE.

Joe Biden: Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu

Preşedintele SUA Joe Biden a acuzat miercuri Rusia de încălcarea într-o manieră neruşinată a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, în jurul cărora el a cerut tuturor ţărilor, democratice sau nu, să se unească, transmit AFP, Reuters şi Kyodo.

Biden a evocat interdicţia clară de apropriere prin forţă a teritoriului unei ţări vecine şi a adăugat, de la tribuna Adunării Generale a ONU: Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu.

În contextul invaziei declanşate de Rusia, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (la fel ca SUA, Regatul Unit, Franţa şi China), liderul de la Casa Albă a estimat că a sosit timpul pentru reforma acestui organism, adesea paralizat prin recurgerea la dreptul de veto. Astfel, Joe Biden a cerut creşterea numărului de membri permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului de Securitate astfel încât ţări din Africa, America Latină şi Caraibe să fie reprezentate.

El şi-a concentrat acuzele asupra Rusiei, dar a adoptat un ton mai conciliant faţă de marele rival economic, China.

Permiteţi-mi să fiu foarte direct. Statele Unite nu caută conflictul. Statele Unite nu caută un război rece cu China, a spus Joe Biden afirmând încă o dată că poziţia ţării sale faţă de Taiwan, un subiect extrem de controversat, nu s-a schimbat.

Este imposibil să câştigi un război nuclear şi el nu trebuie să aibă loc



După ce preşedintele rus a ameninţat cu utilizarea armei atomice, declaraţii periculoase potrivit lui Joe Biden, acesta din urmă a spus: Este imposibil să câştigi un război nuclear şi el nu trebuie să aibă loc.

Să declarăm împreună, din nou, fără echivoc, că naţiunile lumii sunt întotdeauna unite. Nu suntem martori pasivi ai Istoriei. Noi suntem autorii Istoriei. Putem ajunge acolo, a încheiat preşedintele Biden.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul - aceasta nu este o cacealma, a spus Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia posedă numeroase arme pentru a riposta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel