Ministerul Educaţiei: Listele cu competiţii vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri

radiodcnews Team | Dată: 03 ian 2022, 20:21 | Categorie: Știri
Fotografie creată de picjumbo.com, de la Pexels
Fotografie creată de picjumbo.com, de la Pexels

Ministerul Educaţiei a precizat luni că, în perioada următoare, listele cu competiţii vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română.

"În condiţiile în care descentralizarea este un deziderat general susţinut de către cea mai mare parte a societăţii, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudeţene/naţionale se va face într-o manieră profesionistă şi responsabilă, Ministerul Educaţiei susţinând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor. Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecţii a fost prioritizarea participării României la competiţiile internaţionale anunţate pentru anul 2022. Toate competiţiile listate în prima etapă sunt competiţii care prevăd etape internaţionale. În perioada următoare, listele competiţiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, dar au tradiţie şi participare naţională în sistemul de învăţământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română", informează un comunicat al ministerului transmis Agerpres.

Potrivit Ministerului Educaţiei, metodologia-cadru, regulamentele specifice de organizare şi desfăşurare şi calendarul competiţional vor fi adaptate contextului şi vor fi trimise spre publicare în cel mai scurt timp.

Olimpiade naționale și concursuri Ministerul Educaţiei aminteşte că, la momentul suspendării competiţiilor şcolare, urmau să se organizeze 78 de olimpiade naţionale, 67 de concursuri naţionale, 171 de concursuri educative cu finanţarea ministerului, precum şi 150 de concursuri educative naţionale şi 1.839 de concursuri regionale şi interjudeţene fără finanţarea ministerului.

Pe 30 decembrie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că a semnat ordinul prin care olimpiadele şi concursurile şcolare pot fi reluate, după doi ani de întrerupere.

Mai multe asociaţii ale elevilor, printre care Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), au criticat lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare publicată de Ministerul Educaţiei, susţinând că dintre acestea lipsesc olimpiade "importante", la care participau mulţi elevi, precum cea la limba engleză, la limba şi literatura română, precum şi olimpiada de istorie. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience