Miliardarii planetei au sărăcit cu aproape 2 trilioane de dolari în 2022

Autorul articolului: Liana Ganea | Dată: 27 dec 2022, 18:27 | Categorie: Economie
Foto: Freepik
Foto: Freepik

2022 a fost un an prost pentru bogaţii lumii. Profiturile le-au scăzut, afacerile au avut de suferit iar unii patroni chiar au fost arestați.

Cumulat, miliardarii planetei au pierdut 1,9 trilioane de dolari în 2022, conform estimărilor Forbes. Averea lor colectivă a scăzut de la 13,8 trilioane de dolari în ziua de Anul Nou la 11,9 trilioane de dolari pe 9 decembrie. Numărul miliardarilor a scăzut și el, de la 2671 la 2.523, conform instrumentului de urmărire în timp real al Forbes, pe măsură ce moguli de renume precum Sam Bankman-Fried, Kanye West și fondatorul Rivian RJ Scaringe au ieșit din clasament.

După câțiva ani controversaţi, când pandemia și investitorii entuziasmaţi au condus la creșterea stocurilor companiilor din domeniul tehnologiei și a evaluărilor startup-urilor, afacerile s-au prăbușit. Companiile au redus costurile, au concediat salariați și au renunțat să se listeze la bursă. Acțiunile Amazon au scăzut cu aproape 50%, contribuind la reducerea averii nete a fondatorului Jeff Bezos cu peste 80 de miliarde de dolari. Acțiunile Alphabet, compania mamă a Google, au scăzut cu 36%, până la 40 de miliarde de dolari din averile cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin. Acțiunile Microsoft au scăzut cu 27% până pe 9 decembrie, reducând din bogăția cofondatorului Bill Gates și a fostului CEO Steve Ballmer. Mark Zuckerberg este cu aproximativ 78 de miliarde de dolari mai sărac în acest an, deoarece cotele platformelor meta-mamă Facebook au scăzut cu 66%.

An de pomină pentru Elon Musk

Cel care a pierdut cel mai mult în anul 2022 este, de departe, Elon Musk. Prețul acțiunilor Tesla au scăzut cu 60% până pe 20 decembrie anul acesta, în parte din cauza temerilor că Musk, care este și CEO al producătorului de rachete SpaceX, cheltuie mult prea mult timp și bani pe cea mai nouă „jucărie” a lui, Twitter (unde este și CEO – deocamdată). Musk a pierdut mai mult de 115 miliarde de dolari din averea sa în 2022, după numărul Forbes. El a început anul cel mai bogat om de pe planetă cu o marjă uriașă, cu aproximativ 70 de miliarde de dolari în fața patronului francez al bunurilor de lux Bernard Arnault. Musk a pierdut primul loc în fața lui Arnault la începutul acestei luni, iar valoarea sa netă a continuat să scadă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite